Biblioteker og kulturhuse giver plads til fiksere i repair cafeer
Repair Cafe i Skanderborg foregår i ungdomsskole-lokaler, hvor frivillige tilbyder andre borgere at reparere tøj, elektronik, smykker eller møbler uden betaling, og hjælpe folk ved at lære dem at fikse tingene selv.
Foto: Morten Lau-Nielsen, Ritzau Scanpix

Biblioteker og kulturhuse giver plads til 'fiksere' i repair cafeer

29 steder over hele landet kan folk, der nødig vil kassere sager, der ikke virker længere, mødes med frivillige, der gerne vil reparere. Bare i år er 13 'repair cafeer' kommet til.

Fænomenet 'repair cafe' ser nu ud til at have vundet indpas ud over landet: Reparationscafeer i typisk lånte lokaler - gerne kommunale - hvor initiativtagerne åbner dørene et par gange om måneden for at reparere mere, imødegå bevidstløs smiden væk og også lære andre at reparere deres egne ting en anden gang.

I Holstebro er en ny af slagsen nu åbnet på biblioteket med åbningstid tredje torsdag i måneden kl. 18-21, og ifølge Dagbladet Holstebro dukker folk op med alt fra en støvsuger, der ikke længere kan rulle ledningen op, til vaskemaskiner, hvor sæbeskuffen er flækket og kunne trænge til at blive skiftet ud eller bare pyntet lidt på.

Her er nu 12 frivillige såkaldte 'fiksere' i gang, og folk møder op med polyesterskjorter, der kan sys om til bæreposer, tastaturer, hvor tænd-og-sluk-knappen havde sat sig fast, strejkende printere og lamper eller en gardinstang, der blev købt for lang.

Ifølge avisen finder man både softwareingeniører, skolelærere, elektrikere samt folk, der kan noget med en symaskine, blandt fikserne.

Den første repair cafe åbnede i 2013 hos Klimakvarter Østerbro i København efter hollandsk inspiration, Settlementet på Vesterbro i København blev den næste, og efterhånden kom der flere, så der i 2018 kunne oprettes en landsdækkende sammenslutning Repair Cafe Danmark, der arbejder på at etablere nye - samt følger med i, hvor meget skrald, caféerne sparer landet for.

Ifølge sammenslutningen er der bare i 2019 kommet nye udgaver af reparationscafeen til i Furesø, Silkeborg, Roskilde, Haderslev, Skanderborg, Samsø, Holstebro, Vallensbæk og Viborg. Se hvor i landet de 29 repair cafeer kan findes. 

Ikke bare biblioteker, men også kultur- og forsamlingshuse, en ungdomsskole, et studenterhus, et seniorcenter og en privat cafe lægger lokaler til. 

Det fremgår af oversigten, at åbningstider varierer mellem lørdag-formiddage til hverdagsaftener og/eller søndag-eftermiddage.