dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Ankestyrelsen i ny kurs: Ældre på småøer bør ligestilles andre ældre
Færgen ved Bjørnø.
Foto: Terkel Broe Christensen, Ritzau Scanpix

Ankestyrelsen i ny kurs: Ældre på småøer bør ligestilles andre ældre

To sydfynske kommuner har holdt sig til en statsforvaltningsafgørelse fra 2011 om Odder Kommunes begrænsede ældrehjælp på Tunø - men den står nu for skud

LANGELAND / FAABORG-MIDTFYN: Der ser ud til at være nye toner, når det gælder den officielle tolkning af en kommunes forpligtelser over for ældre borgere bosiddende på småøer.

Kommunerne skal leve op til lighedsgrundsætningen i forvaltningsretten og kan f.eks. ikke henvise til, at en færge ikke sejler så tit eller at man har stillet en alternativ bolig på fastlandet til rådighed som argument for, at en borger ikke får den retmæssige hjælp.  

Det kan man læse ud af to udtalelser fra det kommunale tilsyn i Ankestyrelsen - én angående ældreplejen på Strynø i Langeland Kommune - og én angående ældreplejen på Avernakø, Bjørnø og Lyø i Faaborg-Midtfyn Kommune.

I begge udtalelser omtales der konkrete sager, hvor de to kommuner ikke leverer helt samme standard i hjælpen til de ældre på de små øer, som andre ældre i kommunen.

Det gælder på Strynø tidsrum for hjemmehjælp, og at beboeren selv på havnen må hente varer, som hjemmehjælpen har handlet ind på fastlandet. På de tre andre øer er den kommunale hjemmehjælp også begrænset af færgernes sejltider.

Ny retsopfattelse
Og ligeledes i begge udtalelser henviser juristerne i Ankestyrelsen til en tidligere udtalelse fra Statsforvaltningen Midtjylland, der 10. august 2011 havde en tilsvarende sag om ældre på Tunø i Odder Kommune.

Her lød opfattelsen, at 'Borgernes nærhed til offentlige service - skoler, uddannelsesinstitutioner, sygdomsbehandling, socialrådgivning, idrætslige og kulturelle tilbud mv. - er forskellig, afhængig af hvor de har bosat sig. Der er efter statsforvaltningen ikke hjemmel til at kræve, at  kommunen kompenserer disse forskelle ved at stille sine tilbud og ydelser til rådighed lige geografisk nær ved og lige hurtigt opnåelige for alle borgere, uanset om de har bosat sig i by eller på land, på en ø eller på fastlandet.'

Men det var altså i 2011. Nu er den opfattelse ikke længere den fremherskende - men derimod, at man som ældre på en lille ø må kunne regne med, at ens kommune tilrettelægger sine tilbud, så man får den hjælp, man har krav på - selv om der måtte være nogle forskelle på grund af adressen på en lille ø.

Ankestyrelsen noterer selv, at myndigheden 'er opmærksom på, at den tidligere Statsforvaltningen Midtjylland i sin udtalelse af 10. august 2011 ikke har givet udtryk for en tilsvarende retsopfattelse.'

De to sydfynske kommuner, hvis ø-politik lige nu er på dagsordenen, skal begge svare på udtalelserne fra Ankestyrelsen senest 1. august. Odder Kommune har også fået udtalelsen særskilt.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.