dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Randers får skarp ombudsmands­kritik for fejl og sjusk i børnesager

Stikprøve på fire sager viste 'alvorlige fejl' i alle. 'Samlet set' en 'meget kritisabel' sagsbehandling lyder den hårde dom

RANDERS: Folketingets Ombudsmand retter en usædvanlig skarp kritik af Randers Kommune for dens behandling af børn i hjemgivelsessager. I fire sager, der blev udtaget som stikprøve, blev der fundet 'alvorlige fejl' i dem alle, blandt andet ved at der hverken blev holdt børnesamtaler eller revideret handleplaner, før børnene blev hjemgivet.

Desuden blev tre af børnene, der var over 12 år gamle, frataget muligheden for at klage over afgørelsen, som de ellers har ret til. Børnene modtog ikke en egentlig afgørelse om, at de skulle flytte hjem, og derfor fik de hverken begrundelse eller klagevejledning. 

- At flytte et anbragt barn hjem til dets forældre har stor betydning for barnets fremtidige liv. Derfor er der i lovgivningen en række krav til sagsbehandlingen for at sikre, at det er det rigtige for barnet og at barnet får den bedst mulige start på sit nye liv. Jeg finder det alvorligt, at Randers Kommune ikke har levet op til en række af disse krav, siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en kommentar.

Afslog undersøgelse i 2007
Han tager udtrykkeligt ikke stilling til, om det var korrekt at hjemgive de fire børn. Han har alene set på, om kravene til sagsbehandlingen blev overholdt, og det gjorde de i den grad ikke.

'Efter min gennemgang af sagerne er det min opfattelse, at kommunens sagsbehandling samlet set har været meget kritisabel', skriver Ombudsmanden i sin redegørelse. Han tilføjer, at sagerne giver 'anledning til generel bekymring' i forhold til Randers Kommunes sagsbehandling i sådanne sager, og han ønsker derfor besked om, hvordan 'kommunen fremover vil sikre sig, at hjemgivelsessager bliver behandlet i overensstemmelse med lovgivningen og det, som jeg har anført i min redegørelse'.

Alvoren i Ombudsmandens konklusioner understreges af, at han foruden det administrative niveau i kommunen også har skrevet direkte til Randers Byråd og i øvrigt også underrettet både Ankestyrelsen og KL om forholdene.

Kritikken sættes desuden i relief af, at Ombudsmanden tilbage i 2017 afslog at foranstalte en undersøgelse af en handlingsplan for netop Familieafdelingen i Randers, hvor den kritiserede sagsbehandling er foregået. Det var byrådsmedlemmer fra to venstrefløjslister og SF, der havde opfordret Ombudsmanden til at se på sagen, men trods afslaget rekvirerede han alligevel en oversigt over relevante sager.

Det er stikprøver herfra, der nu har ført til den skarpe kritik, som Randers Kommune kalder 'helt berettiget', idet dog børn og skole-direktør Michael Maaløe fortsat mener at 'det er vores overbevisning, at sagsbehandlingen er foregået fornuftigt'. Han bemærker også at han er 'særligt glad for, at vi har brugt de seneste tre år på at rette op på netop de fejl, som har udløst kritikken'.

Opdateret 14.40 med reaktion fra Randers Kommune.

 

Se Ombudsmandens redegørelse.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.