DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Nu overdødelighed for første gang under coronakrisen

"Reel og markant" overdødelighed i Danmark i de sidste uger af 2020.

De sidste uger af 2020 bød for første gang under coronaepidemien på en "reel og markant" overdødelighed i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Overdødelighed betyder, at der dør flere, end man kunne forvente i forhold til tidligere år. Det var tilfældet både i uge 51, uge 52 og uge 53, da der døde 100-200 flere danskere, end man kunne forvente.

- Overdødeligheden er reel, og vi kobler den helt klart til den store stigning i smittespredningen med coronavirus. Især blandt de ældre, som blandt andet skyldes de mange udbrud på plejecentre, siger afdelingschef Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut til avisen.

Mange over 70 år

Mange lande har under coronaudbruddet oplevet overdødelighed, men det har Danmark undgået under det meste af pandemien. Et studie har vist, at Danmark fra midten af februar til slutningen af maj oplevede en meget lille overdødelighed eller en dødelighed, der var mindre end forventet.

Tirsdag viste den seneste opgørelse fra Seruminstituttet, at i alt 1.420 coronasmittede personer er døde under epidemien. Af dem har 1.250 - eller omkring ni ud af ti - været 70 år eller ældre.

Otte ud af ti af alle dødsfaldene er sket blandt folk med en underliggende sygdom. Det betyder, at de inden for de seneste fem år har været i hospitalskontakt med sygdomme som diabetes, cancer og kronisk lungesygdom.

Ritzau