DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Morten Østergaard går som leder af De Radikale
Morten Østergaard afløses som formand af Sofie Carsten Nielsen.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Morten Østergaard går som leder af De Radikale

"Det var min hånd, Lotte Rod fjernede fra sit lår", siger den radikale leder. Sofie Carsten Nielsen vinder kampvalg om at tage over.

En sag om sexisme hos De Radikale ender nu med, at partiets leder, Morten Østergaard, går af som partiformand. Det oplyser han sent onsdag eftermiddag efter et timelangt møde i folketingsgruppen.

Sofie Carsten afløser som politisk leder, har gruppen besluttet.

Morten Østergaard sagde til den forsamlede presse, at han har svigtet i sagen om Lotte Rod.

- Fordi det var mig, hvis hånd hun fjernede for næsten et årti siden fra sit lår, sagde han.

Han tilføjede, at han har sagt undskyld og fået Lotte Rods tilgivelse, og at det derfor ikke er hende, han har svigtet.

Håndteringen var problemet

- Jeg har svigtet min gruppes tillid. Jeg har svigtet mit parti og dermed også offentligheden, fordi jeg ikke havde modet til at erkende, at det ikke var nok, at jeg sagde undskyld til Lotte, men at jeg også er nødt til at være åben om, at det var mig, tilføjede Morten Østergaard.

Ligestillingskampen må ikke hæmmes af fejlhåndteringen, sagde han. 

- Derfor er det, jeg må tage mit ansvar.

Morten Østergaard siger, at det var hans egen beslutning at gå, men at det tog lang tid at nå til den erkendelse.

Det betyder dog ikke, at han forlader politik. Men han forlader den formandspost, som han har haft, siden han i 2014 afløste Margrethe Vestager, da hun blev EU-kommissær.

Næstformanden rykker op

Hans afløser, Sofie Carsten Nielsen, bekræftede efter mødet, at hun på gruppens møde havde vundet et kampvalg mod Martin Lidegaard om formandsposten. Ifølge Ritzau vandt hun med stemmetallene 12-4.

- Jeg har et stærkt mandat bag mig, sagde hun.

Hun har været næstformand i folketingsgruppen siden 2015 og politisk ordfører siden 2019.

Hun er 45 år og uddannet cand.scient.pol fra Københavns Universitet og master i europæisk politik og administration. Hun har været medlem af Folketinget siden 2011.

Gav sig selv en påtale

Lotte Rod stod i september frem og fortalte, at hun både i sin tid i Radikal Ungdom og som folketingsmedlem er blevet udsat for sexisme. Hun blev valgt ind i Folketinget i 2011.

Flere folketingsmedlemmer har efterlyst, at ledelsen sanktionerede den pågældende person, som Lotte Rod havde givet navngivet over for ledelsen. Morten Østergaard sagde i går til Jyllands-Posten, at der var givet en påtale i sagen, og at han selv havde givet denne påtale.

Lotte Rod skriver på Facebook og Twitter:

"Morten har sagt undskyld til mig, og jeg har tilgivet ham. Det er ikke længere det, der skete, der er problemet, det er håndteringen. Jeg er ked af, at det er endt her, fordi jeg holder af Morten. Det vigtige for mig er, at vi får en kulturændring."

 

Morten har sagt undskyld til mig, og jeg har tilgivet ham. Det er ikke længere det, der skete, der er problemet, det er...

Slået op af Lotte RodOnsdag den 7. oktober 2020