DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Kommuner har tolket fleksjobregler forskelligt

Beskæftigelsesministeren har indskærpet, at det ikke er alle former for virksomheder, man som fleksjobber må arbejde i for sin ægtefælle.
22. APR 2021 14.12

Man kan ikke være fleksjobber i sin ægtefælles virksomhed. Det har beskæftigelsesministeren ifølge Radio4 indskærpet over for kommunerne. I otte år er reglerne nemlig blevet fortolket forskelligt. Det vil sige, at nogle kommuner har tilladt fleksjob i ægtefællers virksomhed, mens andre ikke har.

I aktindsigter, som Radio4 har set, fremgår det, at 17 af landets 25 største kommuner, inden ministeren har indskærpet reglerne, har givet lov til fleksjob i ægtefælles virksomhed.

- Det er cirka hver femte fleksjobber, der er ledig lige nu, så vi er stærkt forundrede over, at ministeren sætter en kæmpe forhindring i vejen for, at folk i fleksjob kan komme ud og arbejde, som de jo ellers rigtig gerne vil, fortæller Michael Pedersen, kommunikationschef i Landsforeningen for Fleks- og Skånejobbere, til Radio4.

Vil imødegå snyd

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sker indskærpelsen, fordi man vil sikre, at der ikke bliver snydt med fleksjobydelsen.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har dog ifølge Radio4 ikke kendskab til sager om snyd med fleksjobydelsen.

Både Venstre og Enhedslisten bakker over for Radio4 op om, at beskæftigelsesministeren trækker indskærpelsen tilbage og igen giver lov til fleksjob i ægtefælles virksomhed.

Peter Hummelgaard ønsker ikke at stille op til interview, men henviser til Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Henrik Møller.

- Det er meget nemt i dag at oprette selskaber. Derfor er der en risiko for, at man kan svindle med den her ordning - det er det, vi er bekymrede for. Vi skal have forhandlet om den beskæftigelsesreform, der lige nu gælder, og der må vi jo lade den her problematik indgå for at se, om vi kan finde en eller anden form for løsning, siger Henrik Møller til Radio4.

Præcisering 4. maj 2021:

Oplysningerne om, at man ikke kan komme i fleksjob i ægtefællesvirksomhed, er ikke korrekt. Beskæftigelsesministeren har indskærpet over for kommunerne, at "Som reglerne er i dag, kan man som fleksjobvisiteret alene blive ansat i fleksjob i ægtefællens virksomhed, hvis der er tale om en personligt ejet virksomhed, dvs. at virksomheden drives for egen regning og risiko, og der foreligger en lønaftale efter kildeskattelovens 25 A, stk 7, som har skattemæssig virkning".

Det vil sige, at fleksjob i ægtefælles ApS eller A/S ikke er tilladt, men er det i anden selskabsform. Indskærpelsen blev lavet, fordi kommunerne fortolkede reglerne forskelligt – der har altså været en række danske kommuner, der har tilladt fleksjob i ægtefællers ApS eller A/S siden den nuværende beskæftigelsesreform trådte i kraft i 2013.

Underrubrikken er ændret fra "Beskæftigelsesministeren har indskærpet, at man ikke må arbejde i et fleksjob i sin ægtefælles virksomhed" til det nuværende.

ka