dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Særlige øjendråbe-briller sparer hjemmehjælp
Jytte Gurli Nielsen har en øjensygdom, som gør det nødvendigt at dryppe øjne to gange dagligt. "Jeg er overlykkelig", siger hun om de nye briller, som giver hende frihed til at tage afsted uden hensyn til besøg fra hjemmeplejen.
Foto: Aalborg Kommune

Særlige øjendråbe-briller sparer hjemmehjælp

Erfaringer fra Aalborg viser, at ældre med øjenproblemer kan blive uafhængige af kommunal hjælp.
23. OKT 2023 15.30

AALBORG: Som den første kommune i Danmark anvender Aalborg Kommune briller til øjendråber, som gør det muligt at dryppe øjne uden hjælp. De foreløbige erfaringer viser, at ældre, som anvender brillerne, bliver helt selvhjulpne, oplyser kommunen.

Brillerne er billige i indkøb og kan frigøre tid hos hjemme- og sygeplejens medarbejdere. Samtidig øger det den ældres livskvalitet at blive uafhængig af kommunens hjælp. Derfor ser Aalborg Kommune også et kæmpe potentiale i det nye, enkle hjælpemiddel, fortæller kontorchef Louise Weikop fra Kvalitet og Innovation i Senior og Omsorg.

- Vi kender ikke det præcise antal ældre, som dagligt får hjælp til at dryppe øjne. Derfor startede vi med at købe 150 briller i begyndelse af september. De blev revet væk, og tilbagemeldingerne fra vores medarbejdere er, at de ældre er utroligt glade for brillerne og ikke længere har behov for vores hjælp til at dryppe øjne, siger hun.

Det var hende, som først hørte om brillerne gennem en hollandsk kollega og straks gik i gang med at skaffe brillerne til Danmark.

I Holland har hjemme- og sygeplejen anvendt brillerne til øjendråber længe, og der får kun et meget lille antal ældre fortsat hjælp til øjendråber.

- Det er en enkel og billig løsning, som nemt og effektivt kan frigøre tid hos medarbejderne og give de ældre selvstændigheden tilbage, siger Louise Weikop.

Sådan virker brillerne

Tre små huller i hvert brilleglas gør det muligt at bruge forskellige størrelser af flasker med øjendråberne. 

Øjendråberne monteres i brillerne, brillerne på næsen, hovedet tilbage, og med et let tryk på flasken med øjendråber kan man dryppe sine øjne selv. Brillerne sørger for at holde flasken på plads, så øjendråberne lander korrekt i øjet.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.