DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Grænseovergangen ved Padborg blev åbnet i juni. Nu er de øvrige overgange mod Tyskland også åbnet.
Foto: Claus Fisker, Ritzau Scanpix

Sønderjyske grænseafspærringer fjernet i aftes

En god dag for det dansk/tyske samarbejde, erklærer Aabenraas borgmester.

Siden 14. marts har hovedparten af grænseovergangene i Sønderjylland været afspærret på grund af coronasituationen. Men i løbet af torsdag aften blev betonklodser og andet afspærringsgrej fjernet.

Ved midnat kunn Sydjyllands Politi oplyse på Twitter, at samtlige grænseovergange mellem Danmark og Tyskland nu var åbne, og at der fremover vil være stikprøvekontrol.

De 13 grænseovergange ligger i Tønder og Aabenraa Kommuner, og det var kommunerne, som tog sig af den praktiske opgave i aftes med at åbne grænserne. Begge kommuners borgmestre har længe efterlyst, at det ville ske.  

- En god dag for det dansk/tyske samarbejde, da grænserne er åbne igen, og et godt signal i forhold til covid-19. Nu kan handel, pendling og godt naboskab fortsætte. Velkommen hjem, skrev Aabenraas borgmester Thomas Andresen (V) efterfølgende på Facebook.

Kun tre åbne var døgnet rundt

Da regeringen besluttede at lukke grænserne delvist og indføre såkaldt fuld grænsekontrol, var det i første omgang kun overgangene i Sæd og Kruså samt motorvejsovergangen ved Frøslev, som var åbne.

I juni åbnede overgangene i Padborg og ved Pebersmark så i dagtimerne, men de resterende otte forblev lukkede.

Torsdag aften besluttede regeringen at overgå fra fuld grænsekontrol til såkaldt tilpasset kontrol. Dermed vil der stadig blive foretaget stikprøvevise kontroller, men der vil ikke være politi til stede døgnet rundt - navnlig ikke ved de mindst trafikerede overgange mod vest.

- Det betyder, at vi kommer til at nærme os den situation, vi havde før covid-19, siger politidirektør Jørgen Meyer.

Ritzau / ak