DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
82,1 pct. af Bupl' medlemmer har stemt ja til den nye overenskomstaftale.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Pædagoger har stemt ja til overenskomst

Efter sygeplejerskerne stemte nej til ny overenskomst har stort flertal af pædagogerne nu stemt ja. Bupl glæder sig trods udfordringer med lønefterslæb, og at aftalen ikke er perfekt.
30. MAR 2021 6.26

Mens sygeplejerskerne har stemt nej til ny overenskomst, har et stort flertal af pædagogerne i Bupl, pædagogernes fagforening, nu erklæret støtte til deres overenskomstaftale, som ligger på det kommunale område.

Bupl er fagforening for 65.000 medlemmer, hvoraf to tredjedele har stemt om overenskomsten. 82,1 pct. af dem stemte ja.

Bupls formand, Elisa Rimpler, glæder sig både over den høje stemmeprocent og over en aftale, der ifølge hende var den bedst opnåelige i situationen. Men aftalen er ikke perfekt, siger hun. Der er stadig udfordringer med et markant lønefterslæb, mener Elisa Rimpler.

- Vi har gjort os rigtig meget umage med at have mange møder med både fællestillidsrepræsentanter, tillidsrepræsentanter og medlemmer om, hvad det er, vi kan opnå ved en overenskomst, siger Elisa Rimpler.

- Der er ingen tvivl om, at pædagogerne er stærkt utilfredse med vores løn og det store lønefterslæb, som vi har.

- Men vi har også lagt en linje, der hedder, at det her kæmper vi for på anden vis.

Sygeplejersker stemte nej

Større drama var der ved afstemningen hos de danske sygeplejersker. 25. marts stemte et flertal af medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd ved en urafstemning nej til resultatet af OK21-forhandlingerne. Også Radiograferne har stemt nej med 48 pct. af stemmerne mod 43,4 pct. for et ja.

Laust Høgedahl, lektor ved Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universitet, siger, at pædagogerne også var en af de grupper, hvor der var spænding om afstemningsresultatet.

- Det kan godt overraske, at det bliver så markant et ja, når vi samtidig så, at sygeplejerskerne stemte nej, siger Laust Høgedahl.

- De har en fælles udfordring (med sygeplejerskerne, red.) i forhold til det her med ligeløn, som de også har markeret under denne overenskomst.

Laust Høgedahl peger dog på, at flere andre ting har spillet ind i sygeplejerskernes utilfredshed. Han peger på coronavirussets pres på sundhedsvæsenet og en række styringstiltag, der har ændret arbejdsvilkårene markant for sygeplejerskerne de seneste år.

- Der ligger en større utilfredshed bag, som man måske ikke finder hos pædagogerne, siger han.

Tvivler på "stort drama"

Konflikten hos sygeplejersker og radiografer kan ende med to scenarier: Enten genoptager de to faggruppers repræsentanter forhandlingerne med arbejdsgiverne. Eller også kan der blive varslet en strejke midt i coronaepidemien.

Det er dog tvivlsomt, om vi denne gang vil se et så stort drama, som overenskomstforhandlingerne i 2018 endte med, mener Lars Høgedahl.

- Når nu pædagogernes resultat er kommet i hus, tror jeg, det er usandsynligt, at vi vil se andre grupper stemme nej.

- Det unikke i 2018 var, at alle tre områder - samtlige forhandlingsområder - var i forligsinstitutionen på samme tid. Det er ikke tilfældet her.

- Det ligner lidt det scenarie, vi plejer at se, når forligsinstitutionen bliver brugt, nemlig at et enkelt forbund ender dernede, siger Laust Høgedahl.

Det kan først siges med sikkerhed, om den nye overenskomst skal træde i kraft, den 21. april. Her er det nemlig kendt, om et flertal af øvrige grupper på det kommunale område stemmer ja til det samlede forlig.

Ritzau