DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

26 kommuner udpeget til at få flere ansatte op på fuld tid

Det fælles mål er ikke, at alle skal arbejde fuldtid, men at fuldtid bliver det normale, og at man så arbejder på deltid i de af livets faser, hvor man har behov for det.
18. SEP 2020 9.21

Flere kommunale medarbejdere skal op i tid eller på fuldtid. Den målsætning er KL og de faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet enige om, og det er baggrunden for, at de to parter nu indleder en indsats, der skal få flere til at arbejde mere.

26 kommuner er udpeget som frontløbere i en særlig indsats, der skal få flere kommunalt ansatte til at arbejde fuldtid, oplyser KL.

Mange af de kommunalt ansatte – hele 40 pcrt. – arbejder i dag på deltid. Inden for enkelte faggrupper, eksempelvis social- og sundhedsansatte, er det otte ud af ti, mens det for pædagoger drejer sig om halvdelen af de ansatte.

Hvis flere af de deltidsansatte kan arbejde flere timer eller fuldtid, rummer det et enormt potentiale. Hvis alle de deltidsansatte pædagoger fx gik på fuldtid, ville det skabe, hvad der svarer til knap 4.000 fuldtidsstillinger.

Samtidig viser en undersøgelse fra KL’s nyhedsbrev Momentum, at hvis alle kommunale sygeplejersker, social- og sundhedshjælpere- og assistenter arbejdede blot én time mere om ugen, ville det svare til 1.700 ekstra årsværk. Ekstra hænder, der er stærkt behov for allerede nu, men også i fremtiden, når der kommer flere børn og ældre.

- Det fælles mål er ikke, at alle skal arbejde fuldtid, men at fuldtid bliver det normale, og at man så arbejder på deltid i de af livets faser, hvor man har behov for det. Og det er klart, at det skal gå hånd i hånd med et godt arbejdsmiljø, siger formanden for Forhandlingsfællesskabet, Mona Striib.

Bedre ligestilling og færre personskift

Den nye indsats tager afsæt i konkrete projekter i den enkelte kommune, hvor de bl.a. skal udvikle og afprøve redskaber og metoder til at få flere på fuldtid - både inden for ældreområdet, dagtilbud, sygeplejeområdet, psykiatrien og rengøringsområdet. I alt har 26 kommuner meldt sig. De er alle udpeget til at være de første såkaldte nøglekommuner, som frontløberne i projektet kaldes.

Flere på fuldtid vil også bidrage til øget ligestilling mellem kønnene, da især mange kvinder er på deltid og derfor har en lavere livsindkomst og pension end deres mandlige kollegaer.

Samtidig vil flere fuldtidsansatte skabe større sammenhæng for den enkelte borger, som vil opleve færre personskift i ældreplejen, på bosteder og i daginstitutionen. Det skaber tryghed i hverdagen og større kvalitet i opgaveløsningen.

De lokale løsninger og gode erfaringer, som kommunerne gør sig, vil løbende blive delt med landets øvrige kommuner på KL og Forhandlingsfællesskabets side her.

De 26 kommuner er:

Albertslund, Odense, København, Frederiksberg, Høje-Taastrup, Ballerup, Lyngby-Taarbæk, Hørsholm, Haderslev, Sønderborg, 
Herning, Ikast-Brande, Gentofte, Varde, Vejen, Thisted, Vordingborg, Hillerød, Aalborg, Ringsted, Frederikshavn, Esbjerg, Holstebro, Sorø, 
Odsherred, Lejre.

 

Underskrevet målsætningspapir