DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Mange ansatte på landets plejecentre er allerede vaccineret, her i Svendborg. FOA håber, at flest muligt siger ja tak til vaccine.
Foto: Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix

87 pct. af FOA's medlemmer takker ja til vaccine

En stor oplysningsopgave venter, hvis hele frontpersonalet skal vaccineres, forudser formand.

Personale i sundheds- og ældresektoren er højt prioriteret på listen over, hvem der først skal have lov at blive vaccineret mod covid-19. Men ikke alle blandt personalet ønsker at blive vaccineret.

Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt mere end 4.000 af sine medlemmer, der typisk arbejder i ældreplejen, på sygehuse og i dagtilbud.

87 pct. svarer i undersøgelsen, at de er helt eller delvist enige i, at de vil følge sundhedsmyndighedernes råd, hvis de anbefaler at få en godkendt vaccine. Det betyder omvendt, at 13 pct. er i tvivl eller hælder til at sige nej.

Brug for information

FOA hæfter sig selv ved, at de 87 pct. positivt indstillede er flere end de 79 pct. af samtlige danskere, der ifølge en undersøgelse fra Aarhus Universitet er parate til at tage imod vaccine.

Men selvom forbundsformand Mona Striib glæder sig over de 87 pct., konstaterer hun også, at der venter en vigtig informationsopgave for at få tallet endnu højere op.

- Vi skal dykke ned og finde ud af, hvorfor nogle overvejer at sige nej. Det er vigtigt, at alle vi bliver trygge ved vaccinationsprogrammet, og det ser vi også som en del af vores opgave, siger hun til DK Nyt.

Hun opfordrer kommunerne til at bidrage med så god oplysning som muligt for at komme utryghed til livs.

- Vi oplever, at kommunerne gør en god indsats, men vi har set enkelthistorier, hvor en leder lægger pres på folk, og det er ikke en god ide. Kommunerne skal sørge for, at lederne er godt klædt på til at oplyse om vaccinen, siger hun. 

- Så længe vi har grupper, der bryder ind på sygehuse og tager billeder for at vise, at der ikke er nogen coronasyge, er der brug for information. Der kører jo en mærkværdig kampagne om, at man nærmest skulle have opfundet corona for at få styr på folket, tilføjer hun.

Ok at sige nej

Mona Striib glæder sig over, at hendes medlemmer er i fuld gang med at blive vaccineret.

Samtidig understreger hun, at det ikke må have konsekvenser for medarbejdere at sige nej. Arbejdsgivere kan forlange, at ansatte bliver testet, men ikke at de tager imod vaccinen.

- Vi har også borgere, der ikke ønsker blive vaccineret. Skulle vi så sige, at så kan de ikke blive behandlet? Men vi skal sikre os, at ingen frabeder sig vaccine på grund af utryghed, hvis den er ubegrundet, siger hun.