DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

87 plejehjemsbeboere blev testet positiv i sidste uge

Tallene steg, selvom færre blev testet. Halvdelen af hovedstadens plejehjem har haft smittede beboere.

Plejehjemmene kæmper fortsat en brav kamp for at holde covid-19 væk fra de sårbare beboere. Men det er svært.

I sidste uge blev 87 beboere på de danske plejehjem testet positiv, mens 11 beboere døde i løbet af 30 dage efter, at de var testet positiv. Det viser en ugentlig opgørelse fra Statens Serum Institut.

Begge tal er en smule højere end ugen før.

Men samtidig er betydeligt færre blevet testet i sidste uge - 881 mod 1.335 forrige uge. Dermed var 9,9 pct. af de testede beboere smittet i sidste uge. Ugen før var det 6,2 pct. af de testede beboere. 

De 87 nye smittede er fordelt på 23 forskellige plejehjem. Flest, nemlig 12, ligger i Region Hovedstaden, syv ligger i Midtjylland, tre i Syddanmark og et i Region Sjælland.

Rammer smitten først et plejehjem, kan det hurtigt gå galt, konstaterer Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Vi har aktuelt et eksempel i Tårnby, hvor over 55 mennesker - både beboere og personale - er smittet, og flere er indlagt. Det er som en gnist, der tænder en stor brand. Der har vi en forpligtelse til at beskytte vores allersvageste borgere her i landet, sagde hun ifølge Ritzau på tirsdagens pressemøde.

I weekenden døde tre af i alt otte beboere på et plejehjem på Samsø med covid-19.

50 pct. i hovedstaden, 7 pct. i Syddanmark

I det hele taget er det i mindre grad lykkedes at holde smitten ude på hovedstadens plejehjem i forhold til resten af landet, når man ser på hele perioden, siden sygdommen ramte landet.

I hovedstaden har halvdelen af plejehjemmene - 96 af 193 - haft mindst én covid-19-positiv beboer. I Region Sjælland gælder det 21 pct. af plejehjemmene, i Midtjylland 17 pct., i Nordjylland 13 pct. og i Syddanmark kun syv pct.

Samtlige plejehjem i landet har haft mindst én beboer, som er blevet testet undervejs i forløbet.

Blandt personalet var det i sidste uge 269 ansatte på plejehjem, som blev testet positiv. I løbet af hele pandemien er 2.893 ansatte på plejehjem testet positiv.

 Alzheimerforening frygter forbudsjul

Styrelsen for Patientsikkerhed har mulighed for at udstede besøgsrestriktioner i kommuner eller besøgsforbud på plejehjem. Lige nu er den liste lang.

Hos Alzheimerforeningen kalder direktør Nis Peter Nissen den stigende smitte for bekymrende. Men samtidig frygter han udsigten til en jul med besøgsforbud eller -restriktioner for sårbare ældre.

- I dag er stort set alle plejehjem lukkede for besøg fra pårørende, og alligevel stiger smitten. Det tyder på, at det ikke er de pårørende, der bringer smitten ind, men at smitten stort set følger det generelle smittebillede og derfor især bringes ind af personale, siger Nis Peter Nissen til Ritzau.

- Restriktioner er nødvendige, men nogle steder bliver de forvaltet alt for restriktivt, siger han.