DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Formand kræver undersøgelse:
Andre plejehjem i Aarhus skal også under lup

Det største parti i byrådet vil nu have lavet en tilbundsgående undersøgelse af plejehjemmet Kongsgården. Den skal også afdække, om der er problemer andre steder.

AARHUS: Socialdemokratiet i Aarhus Kommune vil til bunds i, om forholdene på kommunens plejehjem er gode nok. Det siger formand for sundheds- og omsorgsudvalget, Lone Hindø (S), til TV2 Østjylland.

- Vi har i Socialdemokratiet besluttet, at vi gerne vil have en tilbundsgående undersøgelse af sagsforløbet omkring Kongsgården. Vi vil have en fuldstændig undersøgelse af hele forløbet, og vi vil også have undersøgt, om andre plejehjem har problemer af lignende karakter som Kongsgården, siger Lone Hindø.

Kravet kommer, efter at flere pårørende de seneste dage har stået frem med skarp kritik af plejehjemmet Kongsgården i Viby. En af de pårørende har anmeldt stedet til politiet for omsorgssvigt.

Fokusset på Kongsgården opstod, da TV 2 i efteråret satte skjulte kameraer op i en lejlighed hos en beboer med demens. Siden har Aarhus Kommune gennem retten fået nedlagt et forbud mod, at optagelserne vises til offentligheden.

Vil ophæve fogedforbud

Et samlet social- og sundhedsudvalg har bedt om lov til at se de skjulte optagelser, men forvaltningen i Sundhed og Omsorg vil ikke kontakte TV2 for at få udleveret dem. Det fik udvalget mandag aften besked om.

- Vi har jo hele tiden understreget, at vi skal følge landets lovgivning. Notatet er meget klart. Vi kan ikke få lov til at se det, så det må vi tage til efterretning. Vi kan ikke ændre landets lovgivning, siger Lone Hindø til TV2 Østjylland.

I orienteringen skriver Sundhed og Omsorg efter at have rådført sig med Borgmesterens Afdeling, at rettens kendelse, 'som forbyder TV2 at tilgængeliggøre optagelserne, er således klar og tydelig, og TV2 vil på ingen måde kunne fremvise de skjulte optagelser uden at ifalde strafansvar'.

Hans Skou (V) håber, at optagelserne alligevel kan komme frem i lyset, og at forbuddet mod at vise optagelserne bliver ophævet. Mandag stillede han et beslutningsforslag om at få ophævet forbuddet.

- Det er fuldstændig urimeligt, at vi skal bruge tid på at opretholde fogedforbuddet, i stedet for at vi tager fat om sagens kerne, siger Hans Skou til TV2 Østjylland.

Udover beslutningsforslaget har Hans Skou også stillet spørgsmål til forvaltningen om, hvorvidt der efter deres vurdering er alvorlige klagesager på andre plejehjem i Aarhus Kommune.

TV2 Østjylland skriver, at rådmand Jette Skive samt flere medarbejdere fra Kongsgården og forvaltningen har set TV 2's skjulte optagelser, men at ingen af udvalgets politikere har set dem.

jeg