dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

"Bureaukratiet er som et rodet børneværelse"

Som input til indenrigs- og sundhedsministeren samt ældreministeren er landets seks største byer gået sammen om en "gave" med eksempler på unødigt bureaukrati.

En gave fra landets seks største byer til specielt indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) og ældreminister Mette Kirkgaard (M) består af et katalog med 22 eksempler på unødig bureaukrati samlet på en ny hjemmeside www.afbureaukratiser.nu. Det oplyser 6-bysamarbejdet på sundheds- og ældreområdet mellem København, Aarhus, Odense, Aalborg, Randers og Esbjerg.

I katalogets foreløbige 22 konkrete eksempler er der også forslag til forbedringer, fx afskaffelse af unødig dokumentation og bagatelgrænse på hjælpemidler. De seks kommuner ønsker frisættelse på sundheds- og ældreområdet, og kataloget indeholder ønsker til den nye regering i forhold til ændret lovgivning på områderne. Samarbejdet griber med kataloget fat i udspillet i regeringsgrundlaget om netop at ville frisætte dele af den offentlige sektor.

”I kommunerne står vi på en brændende platform med udfordringer, der skal løses i fællesskab. Derfor er vi meget glade for, at det er nævnt i regeringsgrundlaget, og vi er meget opsatte på at indgå i et samarbejde med den nye regering om frisættelse af bl.a. ældreområdet. Det er som med et børneværelse. Man kan rydde op den ene dag, og næste dag er der lige så rodet som dagen før. Det skal vi have dæmmet op for, og det kræver, at staten er villig til at give slip og tænke sig grundigt om, inden man pålægger de ansatte i kommunerne mere dokumentation og bureaukrati”, lyder det i en fælles erklæring fra toppolitikerne på sundheds- og ældreområdet i de seks kommuner. 

Myten om administrationen

De seks kommuner tager også fat i det, de betegner som myten om den voksende administration, og henviser til en undersøgelse af Vive-professor Kurt Houlberg, der i Mandag Morgen 6. februar konkluderer: "Den store fortælling er, at udgifterne til administration og ledelse har ligget på et nogenlunde konstant niveau siden 2010. Der er selvfølgelig forskelle fra år til år, men man skal virkelig have luppen frem for at se dem”.

Kommunerne har i over et årti arbejdet målrettet med afbureaukratisering, hvilket understøttes af forskningen, fremhæver de seks kommuner. Hvis der skal hentes yderligere gevinster ved afbureaukratisering, er det afgørende, at der ses på de statslige regler, pointerer de.

Kataloget er offentligt tilgængeligt på 6-byernes hjemmeside og blev fredag sendt til de to relevante ministre. Det er også muligt på hjemmesiden at indsende forslag til kataloget.

Afsenderne på pressemeddelelsen fra 6-byerne er: sundheds- og omsorgsborgmester, København Sisse Marie Welling (SF), rådmand for sundhed og omsorg, Aarhus Christian Budde (V), rådmand for sundhed og kultur, Aalborg Jes Lunde (SF), stedfortrædende rådmand for senior og omsorg, Aalborg Maja Torp (V), rådmand for ældre- og handicapforvaltningen, Odense Brian Dybro (SF), rådmand for sundhedsforvaltningen, Odense Tommy Hummelmose (K), formand for omsorgsudvalget, Randers Ellen Petersen (S), formand for sundheds- idræts- og kulturudvalget, Randers Louise Høeg (V), formand for sundheds- og omsorgsudvalget, Esbjerg May-Britt Andrea Andersen (K).

cwa

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.