dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Byrådsmedlemmer melder fra til studietur: Vi finder det moralsk forkert
Rune Lyager (Fælleslisten) forstår ikke, hvorfor studieturen ikke kunne have fundet sted i Danmark i stedet for i udlandet. (Arkivfoto.)
Foto: Mikael Lund

Byrådsmedlemmer melder fra til studietur: "Vi finder det moralsk forkert"

To byrådsmedlemmer fra Fælleslisten i Ikast-Brande har af politiske årsager valgt ikke at deltage i byrådets studietur til Skotland til 600.000 kroner.

IKAST-BRANDE: "God tur til Skotland - kære byrådskollegaer". Sådan indleder Ikast-Brande-byrådsmedlemmerne Rune Lyager (Fælleslisten) og Lotte Stoltenberg (Fælleslisten) deres forklaring om deres framelding til byrådets studietur til udlandet. 

I morges klokken 04:00 rejste byrådet afsted til Edinburgh på studietur for at lære mere om bl.a. grøn omstilling og ungeprojekter, der skal styrke børn og unges trivsel. De vender hjem igen lørdag. 

Men med på flyet var altså ikke Lotte Stoltenberg og Rune Lyager. De har meldt fra til den 600.000 kroners studietur, fordi de ikke kan forsvare at rejse til udlandet, når kommunen i forvejen er midt i en tid af større besparelser. 

- Ved at gå forrest som byråd viser vi, at alle må nøjes, ikke kun de andre. Selvom det er et engangsbeløb (de 600.000 kroner, red.), kunne vi have brugt dem anderledes. Tænk på nogle af de sager, vi har haft i år, hvor en hjælpende hånd på 100.000-200.000 kroner kunne have gjort en forskel, skriver Rune Lyager og Lone Stoltenberg i et fælles svar til DK Nyt. 

Studieturen kunne have været i Danmark

Byrådet skal blandt andet deltage i oplæg, der handler om Hjørring Kommunes Børne-, Fritids- & Undervisningsforvaltnings projekt "Forebyggelsespuljen", der giver støtte til udsatte børn og unge, og som har vist sig at være en succes. De skal også lære mere om et skotsk projekt, hvor naturnationalparker fungerer gennem virksomhedsstøtte og altså ikke statsstøtte. Derudover får byrådet en halv dag afsat til sightseeing, ophold på Edinburgh Slot - og ifølge Lyager også middage.

Rune Lyager stiller sig uforstående over for, at studieturen ikke kunne placeres i Danmark, hvor man ifølge Lyager kunne have fået helt samme udbytte og f.eks. besøgt Hjørring Kommune for at høre om projektet. 

- Her kunne vi både være sociale sammen og blive klogere på den grønne omstilling. Vi kunne besøge nogle af de kommuner i Danmark, som rent faktisk er lykkedes med at komme et hestehoved foran, ved bl.a. at arbejde med borgerinddragelse på nye interessante måder, hvor man mødes om et blank stykke papir. Hvorfor ikke bruge kræfterne der?

De Konservative gav, ifølge Lyager, også udtryk for, at studieturen kunne undværes, da de stemte imod et besparelsesforslag under budgetforhandlingerne sidste år, der skulle skære 15 milioner kroner fra børne- og ungeområdet. Konservative og Fælleslisten foreslog et alternativt budgetudkast, hvor fx studieturen kunne spares væk, så de 600.000 kroner i stedet kunne gå til børne- og ungeområdet. 

"God hygge hjemme på sofaen"

I Brande-bladet kommenterer byrådsmedlem og studietursdeltagende Dina Raabjerg (K) i et læserbrev, at FL ønskes "god hygge derhjemme" og kommer med et forslag om, hvad de kan foretage sig imens. 

- Jeg forventer, at der kommer indsatser ud af turen, hvor vi både kan udvikle kommunen og samtidig spare/tjene mange gange prisen for turen. Til FL kan jeg anbefale at bruge tiden derhjemme på serien ”Den som dræber”. Den er dansk, spændende, man får ikke selv snavs på fingrene og de tre episoder varer ca. en studietur, skriver Raabjerg i læserbrevet. 

Hun udtrykker desuden skuffelse over, at Fælleslisten ikke vil deltage i det sociale fællesskab, som studieturen også har til formål.

- Fælles viden, inspiration, samvær, diskussion og ikke mindst forhandling er den eneste mulighed for at finde gode løsninger for kommunen. Det vil FL ikke, og det finder jeg utrolig ærgerligt.

Imens resten af byrådet henter erfaringer og læring i Edinburgh, vil Lyager eksempelvis drage til Struer for at høre mere om kultursamarbejdet i Midt- og Vestjylland, der bl.a. vil omhandle verdensmålsgavlene og derudover vil han deltage i et møde med en gruppe unge, der har anmodet om at køre scooter rundt i byerne, med projektet "Vi vil gerne køre ulovligt lovligt. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.