dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Halvdelen af udsatte børn får aldrig en uddannelse

Ny analyse af udsatte børn og unge født i 1992 viser også, at de i højere grad bruger antidepressive lægemidler end deres jævnaldrende.

Lidt over halvdelen af de udsatte børn og unge født i 1992 havde ikke uddannelse ud over grundskolen, da de fyldte 30 år i 2022. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik.

Analysen er lavet for at undersøge, hvordan det er gået tidligere anbragte og modtagere af sociale støtteindsatser fra årgang 1992 sammenlignet med resten af årgangen. Tallene viser, at der er store forskelle.

Blandt den del af årgangen, som har modtaget en social indsats i leveårene 0-22 år, har 51 procent grundskolen som den højest fuldførte uddannelse i 2022. Blandt den øvrige del af årgangen var andelen 10 procent.

- Der er markante forskelle på indkomstniveauet for tidligere udsatte børn og unge sammenlignet med deres jævnaldrende fra årgangen. Derudover er der færre i beskæftigelse og en højere andel på førtidspension blandt tidligere udsatte børn og unge, siger Fenja Søndergaard Møller, der er specialkonsulent hos Danmarks Statistik. 

Antidepressive lægemidler

Analysen viser ikke kun, hvordan der er forskel i uddannelses- og beskæftigelsesniveau. Ifølge Danmarks Statistik er der også en højere procentdel af de udsatte børn og unge fra årgang 1992, som bruger antidepressive lægemidler end den øvrige del af årgangen.

14,5 procent af børn og unge fra årgang 1992, som er vokset op på sociale indsatser, har indløst mindst én recept på antidepressive lægemidler i 2022. Det er over dobbelt så mange som den øvrige del af årgangen, hvor 6,9 procent indløste en recept i 2022.

- Det er især kvinder, som har indløst en recept på antidepressive lægemidler. Blandt tidligere udsatte børn og unge var andelen 20 pct., mens andelen var 8,6 pct. blandt de øvrige kvinder på årgangen, siger Fenja Søndergaard Møller.

Du kan læse hele analysen her.

lal

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.