DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Herning får støtte til video som demensmetode

Fem mio. kr. fra Sundhedsstyrelsen til uddannelser, kurser og forsøg.
24. FEB 2021 10.47

HERNING: Herning Kommune har fået fem mio. kr. fra Sundhedsstyrelsen til at udvikle en metode, hvor personale og pårørende til demente høster erfaringer fra små videooptagelser. Metoden kaldes Marte Meo og anvendes i forvejen i kommunen, og med de nye penge vil man uddanne 12 Marte Meo-terapeuter og give yderligere 60 medarbejdere et Marte Meo-grundkursus.

Marte Meo er en velkendt og veludviklet metode. Udgangspunktet for metoden er, at mennesker har mange flere ressourcer, end de er bevidste om, og at det er muligt at mobilisere disse ressourcer ved at vejlede gennem film og videooptagelser.

Herning Kommune har siden 2001 skabt positive og målbare resultater ved at anvende Marte Meo i demensomsorgen på et af kommunens plejecentre. Kommunen har desuden som den eneste i landet certificeret to plejecentre som Marte Meo-institutioner.

I et tidligere arbejdsmiljøprojekt har brugen af Marte Meo givet mærkbare resultater på en række plejecentre i Herning Kommune. Blandt andet faldt antallet af voldsindberetninger med mere end 60 pct. Det gav langt bedre trivsel for beboerne og en meget større arbejdsglæde hos personalet.

En del af pengene fra Sundhedsstyrelsen skal bruges på at afprøve, om videooptagelser, der følger cpr-nummeret, kan reducere en del af den skriftlige dokumentation, der skal udarbejdes, når en dement borger skal flytte ind på et plejecenter. Samtidig vil der i samarbejde med Alzheimerforeningen blive skabt en video-bank med nyttige klip, som alle med berøring med demente kan se og forhåbentlig lære af.

mk