DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Hidtil ikke-offentligjorte mails om Inger Støjbergs ageren var centrale på Instrukskommisssionens første dag.
Foto: Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix.

Hidtil hemmelige mails belaster Støjberg i asylsag

På førstedagen i Instrukskommissionens kom det frem, at Inger Støjberg (V) blev advaret om, at hendes instruks omkring asylpar kunne være ulovlig.

I fire år var Inger Støjberg (V) offentligt kendt som en udlændinge- og integrationsminister, der var villig til at gå lige til grænsen, som hun selv har sagt igen og igen.

Torsdag indledte Instrukskommissionen sit arbejde, der om halvandet år skal forsøge at svare på, hvorvidt Inger Støjberg har givet sit embedsværk bevidst ordre om at gå over grænsen.

På førstedagen blev offentliggjort en række mails, som udfordrer Støjbergs hidtidige forklaringer i sagen om den daværende ministers ulovlige instruks om at adskille asylpar, hvoraf den ene var mindreårig.

Ifølge flere mails skulle ministeren være blevet advaret om, at det kunne være ulovligt at adskille alle asylpar, hvis der ikke blev lavet en individuel vurdering. For eksempel skal der tages hensyn til fælles børn.

Ifølge en intern mail i Udlændingestyrelsen, der har karakter af et referat, skulle Støjbergs holdning have været klar på et møde 10. februar 2016. Ifølge en ukendt afsender skulle hun på mødet højlydt have udbrudt; 'den risiko tager jeg gerne'.

'Hun skaber splid'

En af ministeriets topjurister skulle på mødet have advaret om, at instruksen kunne være ulovlig, hvis den var uden forbehold. Til det skulle Støjberg have sagt, at 'I åbenbart godt vil ha' barnebrude'.

'Så var der krig. Hun skaber splid. Uffe (Toudal Pedersen departementschef, red.) og Lykke (Sørensen ministeriets topjurist, red.) kæmper mod hende,' står der videre i mailen.

Den lægger sig op ad andre mails, der indgik på førstedagen, eller som tidligere er blevet lækket til pressen, og som udfordrer den tidligere ministers forklaring. Det vurderer to professorer.

- Når en jurist siger, at der er 'meget stor risiko' for, at det bryder loven, så er det i mine ører en klar advarsel. Det kan næsten ikke siges klarere for en jurist, siger professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Michael Gøtze.

Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, mener, at mailen lægger sig i rækken af indicier.

- Der er ingen, der forventer, at nogen har en båndoptagelse fra mødet, eller at der ligger en e-mail fra hende. Men det er heller ikke nødvendigt. Det er et spørgsmål om at stykke nok momenter og troværdige forklaringer sammen til, at det opfylder et beviskrav, siger han.

'Klokkeklar melding'

Hidtil har den juridiske vurdering fra Justitsministeriet i februar 2016 om instruksens lovlighed været hemmeligholdt, men det kan være, at kommissionen offentliggør den.

Søren Pind (V) var daværende justitsminister og Støjbergs partifælle, men har siden forladt politik. Han skriver torsdag på Twitter, at Støjbergs ministerie blev advaret.

'For mit eget vedkommende kan jeg blot sige, at beskeden dengang fra Justitsministeriet var klokkeklar: Man kunne ikke bare generelt skille mand og kone ad - hvert enkelt tilfælde skulle vurderes konkret,' skriver han.

En anden mail viste, at Statsministeriet mindre end en måned efter den ulovlige instruks blev informeret om, at ministeren var på kant med loven.

Støjberg selv skal vidne for kommissionen.

Siden sagen startede er et syrisk asylpar blevet tildelt erstatning, fordi de blev adskilt ved tvang i 2016. 23 par blev adskilt på grund af instruksen ifølge Ombudsmanden. Otte af dem valgte selv at flytte sammen igen.

Brudstykker af mails, som kommissionen torsdag har offentliggjort:

Afsender: Udlændingestyrelsen (personen kendes ikke). Modtager: Udlændingestyrelsen (mailen er altså intern). Afsendt: 10. februar 2016:

'Der er meget stor risiko for brud på børnekonventionen, eksempelvis hvis vi hindrer en 15-årig i at bo sammen med en 24-årig ægtefælle, med hvem hun har et barn.'

'Det oplyste Lykke (Sørensen, daværende afdelingschef i ministeriet, red.) på koncerndirektionsmødet på baggrund af vurdering fra Justitsministeriet, og Støjberg skulle have udbrudt, højlydt: Den risiko tager jeg gerne!'


Afsender: Henrik Grunnet, direktør for Udlændingestyrelsen. Modtager: Flere personer i styrelsen. Afsendt: 10. februar 2016:

'Ja. Mødet jeg var til i ministeriet efterlod ingen tvivl om hendes indstilling til sagen – uanset Børnekonventionen, når parret har et fælles barn.'


Afsender: Lykke Sørensen, afdelingschef i ministeriet. Modtager: Merete Milo, chefkonsulent i ministeriet. Afsendt: 19. februar 2016:

'Det kan vi ikke, fordi det er ministerens klare tilkendegivelse, at der ikke skal være undtagelser. Jesper (Gori, kontorchef i ministeriet, red.) og jeg har haft et længere forløb med ministeren om sagen.' 


Afsender: Tanja Franck, direktør i Udlændingestyrelsen. Modtager: Christian Kettel Thomsen, departementschef i Statsministeriet. Afsendt: 3. marts 2016:

'Vedlagt nyt udkast fra UIBM (ministeriet, red.). Tænker, at indholdet er fint. Men vi skal nok skrive noget igennem, da man ikke helt kan høre det komme ud af statsministerens mund.'

'Men nok vigtigt, at han får at vide, at UIBM'n (ministeren, red.) har meldt hårdere ud, end juraen kan holde til.'

Kilde: Instrukskommissionen.

Ritzau