dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Historisk: Blinde og svagsynede kan gå alene i stemmeboksen

Historisk: Blinde og svagsynede kan gå alene i stemmeboksen

13 år efter at Danmark ratificerede FN's Handicapkonvention får blinde og svagsynede mulighed for at stemme uden at have en hjælper med ind i stemmeboksen.

Det er på mange måder en historisk afstemning, når danskerne skal afgive deres stemme om EU-forsvarsforholdet den 1 juni. Det valg har nemlig potentiale til at få en skelsættende betydning for personer med synshandicap.

Det bliver for første gang muligt for blinde og svagsynede i Danmark at afgive en stemme, helt uden at andre ved, hvad man har stemt, lyder det fra Dansk Blindesamfund.

janej Hvert valgsted skal nemlig kunne tilbyde en overlægsplade forsynet med to felter samt ordene ja og nej anført i punktskrift. Det betyder de facto, at der kan opnås 100 procent hemmelighed i forbindelse med valget.

Hvis man ikke ønsker at bruge overlægspladen, er det stadig muligt selv at udpege sin ledsager, der skal assistere med stemmeafgivningen i stemmeboksen. Det har været muligt ved lov siden 2017 selv at udpege sin hjælper, og hvis man ønsker det, kan man også bede to valgtilforordnede om at gå med ind og assistere med at sætte krydset.

Muligheden med overlægspladen gælder under brevstemningen frem til 28. maj samt på selve valgdagen den 1. juni.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.