DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Dosispakket medicin mindsker risikoen for fejl og smitte og sparer tid. Ordningen fungerer dog kun til borgere, som er i stabil behandling og ikke skal skifte medicindosering.
Foto: Martin Lehmann, Ritzau Scanpix

Aalborg går til ministeren:
Hvorfor skal de ældre betale for, at kommunen sparer tid?

Dosispakket medicin forebygger fejl og sparer tid i hjemmeplejen. Derfor undrer Aalborg-rådmand sig over, at kommunen ikke må betale.

AALBORG: Under coronakrisen har Aalborg Kommune samarbejdet med de praktiserende læger om at tilbyde flest muligt af kommunens ældre, at de får dosispakket medicin fra apoteket, i stedet for at en hjemmehjælper skal indenfor og pakke pillerne i medicinæsker.

Fordelene har været mange, beretter sygeplejechef Helen Kæstel.

- For det første er sikkerheden markant højere, fordi medicinen pakkes maskinelt. For det andet får vores sygeplejersker og sosu-assistenter frigjort tid til andre plejeopgaver, og det er ekstra vigtigt for os lige nu under coronakrisen, siger hun.

Ifølge kommunen viser en opgørelse, at apotekernes pakkerobot på et år laver fejl i 0,00002 pct. af alle pakkede poser, hvilket svarer til to ud af en million poser.

Desuden betyder de afkortede og færre besøg, at smitterisikoen bliver lidt mindre.

De ældre skal selv betale

Men kommunen er stødt på et problem, som ældrerådmand Jørgen Hein (R) nu vil gå til sundheds- og ældreministeren med: 

- Selv om vi gerne ville, så er det ikke muligt for kommunen at betale udgiften til dosispakket medicin, og det er ganske enkelt ikke rimeligt, at borgeren skal pålægges den udgift, siger han.

- Der er mange penge at spare her - både i arbejdstid for os, men også for sundhedsvæsnet totalt set, fordi risikoen for medicinfejl er væsentligt lavere ved dosisposer. Derfor vil jeg også bede sundheds- og ældreministeren om at se på reglerne for området, når vi er på den anden side af den aktuelle sundhedskrise, siger rådmanden.

Flere kommuner har tænkt det samme

Når apoteket dosispakker medicin, skal der opkræves et lovpligtigt gebyr på 111,25 kr. for en dosisrulle, der indeholder medicin til 14 dage. Dermed koster det borgeren knap 56 kr. om ugen, som dog er tilskudsberettiget. 

Ifølge Apotekerforeningen er apotekerne under coronakrisen blevet kontaktet af flere kommuner, som har ønsket at få borgere på dosispakket medicin for at forebygge smitte. 

Apoteket må højst udlevere dosispakket medicin til to uger ad gangen, men på grund af coronakrisen har Lægemiddelstyrelsen dog givet dispensation til at udlevere til fire uger, hvis kommunen efterspørger det, oplyser foreningen.