DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Ja fra fagbevægelsen til nye private overenskomster

KORT NYT16. APR 2020 12.24

Nye overenskomster for 600.000 ansatte på det private arbejdsmarked er på plads, da medlemmerne af fagbevægelsen har stemt ja til aftalerne, der er gældende de næste tre år. Det oplyser Fagbevægelsens Hovedorganisation. 79,8 pct. stemte ja i urafstemningen, hvor stemmeprocenten var på 57,6.

Der er forskel på de enkelte overenskomster, alt efter hvilken branche der er tale om. Men de ansatte kan alle se frem til mere i lønningsposen. Samtidig er et af elementerne en forhøjelse fra fire til syv pct. på de ansattes fritvalgskonto. Kontoen kan bruges til højere pensionsindbetaling, køb af seniorfridage, børneomsorgsdage eller som penge mellem hænderne.

Hvis det var blevet et nej, kunne det være endt med en storkonflikt. Her kunne enten lønmodtagere nedlægge arbejdet, eller virksomhederne kunne lockoute deres ansatte. En storkonflikt på det private arbejdsmarked fandt senest sted i 1998, hvilket er blevet omtalt som gærkrisen, fordi der blev hamstret dagligvarer - og især gær - i supermarkederne.

Ritzau