dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Minister: Det skal være muligt at skræddersy professionsuddannelser
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) frygter en "perfekt storm" efter stigning i frafaldstal det første studieår på de såkaldte velfærdsuddannelser. (Arkivfoto).
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Minister: Det skal være muligt at "skræddersy" professionsuddannelser

Til foråret kommer uddannelsesministeren med en reform af professions- og erhvervsuddannelserne, der skal øge optaget og sænke frafaldet.

Mere end hver fjerde dropper ud af uddannelserne til sygeplejerske, pædagog og socialrådgiver, viser nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Samtidig kan man se, at det på de tre uddannelser både er dem med de laveste og de højeste karaktergennemsnit, der smutter.

Generelt er billedet på landets store velfærdsuddannelser dermed mere broget end på universiteternes bacheloruddannelser, hvor frafaldet er lavest hos karaktertopscorerne.

- Noget er gået galt. Det tror jeg, at selv en blind kat kan få øje på, siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) til Information.

Det har fået hende til at »overveje, om uddannelserne er indrettet rigtigt«, siger ministeren i et interview med Information, hvor hun lægger op til at give uddannelserne mulighed for at kunne "differentiere" mere.

Overordnet set søger færre unge søger ind på landets velfærdsuddannelser, og frafaldet på flere af uddannelserne stiger. Det er uddannelser, som blandt andet udklækker fremtidens sygeplejersker, pædagoger og lærere. Grupper, man allerede nu ved, at Danmark enten mangler eller kommer til at mangle.

Skræddersyede uddannelser

I takt med at flere uddanner sig og i højere grad søger mod universiteterne, optager flere af professionsuddannelserne en større andel af studerende med et lavere karaktergennemsnit.

I dag er der ikke "i tilstrækkelig grad" mulighed for at omfavne både de studerende med gode og svage forudsætninger, siger Christina Egelund. Hun mener, at man fra Christiansborg skal turde "slippe grebet".

- Det kunne jo være, at man laver nogle forskellige uddannelser, siger hun uden at konkretisere det yderligere. Men det skal, fortsætter hun, i hvert fald være muligt "at kunne skræddersy uddannelserne meget mere end i dag".

Uddannelsesministeren siger, at der er behov for at se på uddannelserne både generelt og individuelt. Problemerne med frafald, lavt optag og at kunne rumme de forskelligartede studerende går ganske vist igen. Men uddannelserne har også individuelle problemer. Men ser man på pædagoguddannelsen, er det ifølge ministeren "tydeligt", at der er behov for en reform, der sikrer et kvalitetsløft.

- Det kommer til at kræve en investering af ressourcer, siger hun.

Egelund henviser blandt andet til, at man med aftalen for universitetsuddannelserne blev enige om fra 2025 at prioritere 200 millioner kroner årligt – stigende til 300 millioner i 2030 og frem – til de professionsrettede uddannelser. Navnlig til "en ny pædagoguddannelse".

Regeringen vil præsentere et udspil til den reform i foråret, lyder det.

- Jeg kan frygte, at vi er på vej ind i en perfekt storm, som, hvis vi ikke gør noget, får store konsekvenser, i forhold til om vi i de kommende årtier har tilstrækkeligt uddannet arbejdskraft inden for centrale velfærdsområder, siger Christina Egelund videre.

Det højeste frafald på de såkaldte velfærdsuddannelser findes på lærer- og sygeplejerskeuddannelsen. Her forlader omkring 18 procent uddannelsen det første studieår.

cwa/ritzau

Red. 3 sidste afsnit tilføjet kl. 7.48

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.