DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Det daglige forbrug af lægemidler stiger, når ældre flytter på plejehjem, viser et studie.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Når man rykker på plejehjem, stiger mængden af medicin

Middel-beboeren får otte lægemidler, to mere end før indflytning på plejehjem. Måske giver ikke alle mening, siger forsker.
14. JUL 2020 9.26

Når ældre flytter på plejehjem, sker der en stigning i deres medicinforbrug, viser et studie fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet. Det giver grund til eftertanke, siger en af forskerne bag, ph.d.-studerende Carina Lundby Olesen fra Syddansk Universitet, til Videnskab.dk.

- Det er i sig selv ikke overraskende, fordi man jo typisk er syg, når man rykker på plejehjem. Og man skal selvfølgelig behandles, når man er syg. Men det, som vi også kan se, er, at der er en rigtig stor gruppe af de her borgere, der fastholder behandling med lægemidler - også lægemidler, som vi ved er af tvivlsom gavn for borgere, som er i den sidste del af livet, siger hun til Ritzau.

Studiet bygger på 5.200 plejehjemsbeboere og deres medicinhistorie.

Hvis man ser på alle i gruppen, fra den med det mindste til den med det højeste medicinforbrug, kan man se, at den person, der ligger lige midt i gruppen - med lige mange over som under sig - får seks lægemidler før indflytning på plejehjem og otte efter indflytning på plejehjem.

Faste læger skal sænke forbruget

Her skal man huske, at et lægemiddel godt kan betyde flere piller om dagen. Ifølge Carina Lundby Olesen viser studiet også, at i den mængde af lægemidler gemmer sig behandlinger, som måske kan overvejes.

- Det klassiske eksempel er de kolesterolsænkende lægemidler statiner, der har en tid-til-effekt på fem til ti år. I gennemsnit lever danskere i to år, efter at de rykker ind på et plejehjem. Derfor kan det ikke give så meget mening at behandle med de her lægemidler. Også i forhold til pillebyrden, der kan være rigtig stor. Ud over det er der også alle de bivirkning, som kan følge af et stort medicinforbrug, siger hun.

Omkring halvdelen af de 94 plejehjem, der er med i studiet, har fået tilknyttet en fast læge, hvilket gerne skal være med til at sænke medicinforbruget. Men ordningerne var så nye, at der ikke kan ses nogen ændring i de data, der er indsamlet, fortæller Carina Lundby Olesen.

Ritzau