dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Odder skruer op for at få sygemeldte i gang igen
Jobcentret på Odder Rådhus vil overlade indsatsen for 100 borgere til Marselisborg Consulting i det nye partnerskab.
Foto: Odder Kommune

Odder skruer op for at få sygemeldte i gang igen

Partnerskab skal mindske antallet af langtidssyge. Kommunen skal først betale, når indsatsen virker.
4. FEB 2024 13.27

ODDER: Et nyt samarbejde mellem Odder Kommune, Den Sociale Kapitalfond og Marselisborg Consulting skal tage et grundigt kig på det stigende antal langtidssygemeldte borgere i kommunen og sygedagpengeområdet i det hele taget. 

Ifølge de tre parter er mange kommuner begyndt at anvende sociale effektinvesteringer til at tackle velfærdsproblemer i et partnerskab i stedet for at klare dem alene.

Fordelen er, at investeringerne med stor sandsynlighed vil give bedre og mere langvarige sociale effekter, samtidig med at kommunen ikke påtager sig en yderligere økonomisk risiko. 

Den Sociale Kapitalfond finansierer indsatsen i forventning om at modtage en resultatbetaling, i takt med at de ønskede effekter opnås.

Fonden får først de investerede penge samt et potentielt afkast tilbage, når partnerskabet har skabt de ønskede effekter og dermed har hjulpet så mange borgere i selvforsørgelse, at kommunens omkostninger til overførselsindkomster på sygedagpengeområdet er faldet betydeligt.

Modellen styrker kommunens mulighed for at prøve nye løsninger af uden at påtage sig en økonomisk risiko.

Tre spor

Partnerskabet varer to år og har tre spor: 

  • En forebyggende indsats, hvor tre kommunale arbejdspladser forsøger at reducere sygefravær ved at arbejde med modtagelse af nye medarbejdere, løbende kortlægning af sygefraværsmønstre og trivsel samt indførelse af redskaber til styrket arbejdsmiljø og håndtering af det tidlige sygefravær.
  • En beskæftigelsesindsats, hvor 100 borgere får en fast jobcoach hos Marselisborg, der varetager hele indsatsen, også når borgeren skifter forsørgelsesydelse eller overgår til job, og som samtidig sikrer et lavere sagstal hos kommunens egne medarbejdere.
  • En læringsindsats, hvor kommunen i samarbejde med Marselisborg udvikler indsatsen, så den støtter alle sygemeldte borgere i bedst muligt at vende bæredygtigt tilbage til arbejdsmarkedet. Her skabes et fælles fagligt ståsted ift. både faglig ledelse, styring af indsatsen og praksisnært kompetenceløft på tværs af målgrupper i jobcenteret.

- Det er fantastisk, at dette partnerskab som det første arbejder både forebyggende, direkte med en gruppe borgere og via læring og kompetenceudvikling, da vi dermed sikrer en 360-graders indsats til at imødegå udfordringen, siger Jannik Tharben Buchholz, der er partner i Den Sociale Kapitalfond Effekt Management.

- Vi investerer ikke kun for at opnå et socialt og finansielt afkast, men ligeledes fordi vi vil vise, at partnerskaber er en bedre og mere effektiv måde at håndtere udvalgte velfærdsudfordringer på, tilføjer han.

ak

 

 

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.