dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Samme madordning til alle beboere skal give mere tid til pleje

Guldborgsund afskaffer gammel særordning for 55 plejehjemsbeboere med egne madvarer i køleskabene. Samtidig ryger kommunal bemanding i en række cafeer.
27. NOV 2023 14.42

GULDBORGSUND: Ældre og Omsorgsudvalget i Guldborgsund har besluttet, at medarbejderne på plejehjemmene fremover skal have mere tid til pleje og omsorg af beboerne. Derfor tilbydes nu døgnforplejning til alle beboerne på kommunens plejehjem.  

Udvalgsformand Bob Richard Nielsen (DF) forklarer til DK Nyt, hvordan en mindre del - 55 ud af 475 beboere - har haft en ordning, hvor de selv kunne bestille og opbevare madvarer i deres egne køleskabe, som så også skal tilberedes for hver især. Det kræver ekstra ressourcer at tage sig af for personalet, og den ordning afskaffes således nu.

Fælleskøkkenet i Sakskøbing leverer i forvejen færdiglavet og energirigtigt mad til langt de fleste beboere. Nu skal de sidste beboere på døgnforplejning, så de fx om morgenen kan få deres mad fra en fælles buffet ligesom alle de andre. Den ordning blev for fire år siden indført for alle nye beboere, mens beboere på den tidligere ordning kunne beholde den.

Hvis en beboer på et plejehjem ikke ønsker døgnforplejning, skal beboeren eller dennes pårørende selv sørge for alle måltider og mellemmåltider.

- Med de pressede budgetter, vi har, har vi simpelthen ikke råd til en så dyr ordning, som samtidig tilgodeser en relativt lille del af det samlede antal beboere. Vi sparer en masse personaleressourcer ved at få alle beboere over på den samme forplejning, og nogle af disse ressourcer skal nu i stedet bruges til at styrke den nære og personale omsorg til beboerne i hverdagen, siger Bob Richard Nielsen.

Samtidig får ægtepar, der bor på kommunens plejehjem, halveret prisen på den ene ægtefælles døgnforplejning. 

Fjerner bemanding fra caféer  

Udvalget har derudover besluttet, at den kommunale bemanding på caféerne fjernes. I dag er der caféer på stort set alle kommunens plejehjem og på flere lokale aktivitetscentre. Størstedelen af de borgere, der kommer udefra i cafeerne, er mere selvhjulpne end borgere på plejehjemmene.   

Hensigten er, at cafélokalerne, der ikke ligger på et plejehjem, stilles til rådighed for brugerne udefra, så de får ejerskab over lokalerne og dermed selv kan bestemme, hvornår de vil drikke kaffe, spille spil eller lave andre aktiviteter.

Caféerne, der ligger på et plejehjem, vil fortsat være underlagt fødevarekontrol og vil benyttes af personalet på plejehjemmene til tilberedning af alle måltider til beboerne på stedet - ligesom caféerne fortsat vil blive brugt til aktiviteter, spisestuer og samlingssted for plejehjemmenes beboere.

Borgere udefra vil, ud fra de forskellige muligheder der er på plejehjemmene, være velkommen i caféen, men der vil fremover ikke være salg i caféerne.

Kathrine Brønnes (S), udvalgets næstformand, udtaler:  

- Vi er naturligvis ærgerlige over, at vi er nødt til at fjerne bemandingen på caféerne, men vi står i en svær situation, hvor vi skal spare rigtig mange millioner. Vi anerkender bekymringen for, at tilpasningen af caféerne kan skabe mere ensomhed, men vi vil gerne understrege, at vi ikke fjerner faciliteterne – vi fjerner den del, der vedrører salg af mad og drikkelse.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.