DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
En hjemmeplejeenhed på Amager i gang med den daglige holdtræning.
Foto: Arbejdsmiljørådet

Arbejdsmiljøprisen 2020:
Træning i arbejdstiden giver muskler i ældreplejen

Samtlige plejemedarbejdere i København har holdtræning som en fast del af arbejdsdagen. Det har kommunen fået en pris for.

Det begyndte som en god ide i 2013, og siden er det blevet hverdag for næsten 10.000 ansatte i Københavns sundheds- og omsorgsforvaltning: at træne sammen i hold som en del af arbejdsdagen.

Indsatsen "Træning i arbejdstiden" har nu modtaget Arbejdsmiljøprisen 2020 i kategorien muskel- og skeletbesvær.

Alle kommunens ansatte i ældreplejen samt køkken- og rengøringspersonale deltager nu i den daglige træning sammen med kollegerne, efter at der i starten kun var tale om et pilotprojekt.

- Vi tænker meget over, hvordan vi matcher de fysiske krav, der er til arbejdet i plejen. Vi ved, at styrketræning hjælper på smerter. Men det nye her er at betragte det som en arbejdsopgave på lige fod med andre arbejdsopgaver, siger Vibeke Andersen fra Arbejdsmiljø København og projektleder på ’Træning i arbejdstiden’.

Hun understreger også betydningen af at lave holdtræning og gøre det i arbejdstiden, fordi man på den måde ikke kun når dem, som i forvejen træner, ligesom det styrker sammenholdet.

Færre smerter og større trivsel

Resultatet af træningen er markante, fortæller hun - færre smerter, mere muskelstyrke, højere søvnkvalitet og generelt større trivsel og arbejdsglæde.

Hele vejen igennem har medarbejderne og MED-udvalgene spillet en nøglerolle, og der er eksempelvis uddannet lokale træningstovholdere blandt medarbejderne.

- Mange medarbejdere er begejstrede, de oplever færre smerter, de kan mere, og de fysiske arbejdskrav føles lettere. Jeg hørte om en, der var indstillet til en skulderoperation, men den havde hun aflyst på grund af træningen, siger Vibeke Andersen.

Baseret på forskning

Formanden for Arbejdsmiljørådet, Christina Lage, kalder resultaterne meget overbevisende:

- Københavns Kommune, der er landets største arbejdsplads, viser vejen. Indsatsen baserer sig på forskningsresultater og har kunnet ladet sig gøre via en længerevarende og omfattende indsats, hvor der er opnået opbakning fra alle niveauer i organisationen, siger hun.

Arbejdsmiljøprisen uddeles i fire kategorier. De øvrige vindere er:

  • Sanistål A/S i kategorien arbejdsulykker
  • Medicinske sygdomme M14, Sygehus Sønderjylland i kategorien psykisk arbejdsmiljø
  • Einar Kornerup A/S i kategorien unge og nyansattes arbejdsmiljø.