DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Venstre vil finde flere penge i udligningsforhandlinger

Kommunerne skal i et nyt udligningssystem have en mia. kr. ekstra på grund af coronakrisen, mener Venstre.

Venstre vil finde en mia. kr. ekstra til kommunerne i forhandlingerne om et nyt udligningssystem. Pengene skal hjælpe kommunerne til bedre at håndtere konsekvenserne af coronakrisen, skriver Jyllands-Posten.

Forhandlingerne om et nyt udligningssystem gik i stå, da Danmark lukkede på grund af coronasituationen. Men forhandlingerne skal snart genoptages, hvis regeringen skal nå sin plan om at fremsætte et færdigt forslag for Folketinget i maj.

- Vi mener, at der er behov for, at vi tilfører kommunerne en millard ekstra. Det handler om at sikre en ordentlig velfærd til vores børn, unge og ældre, også efter en udligningsreform i coronaens skygge, siger Venstres politiske ordfører Sophie Løhde til Jyllands-Posten.

Udligningssystemet sender hvert år omkring 18 mia. kr. fra de bedst stillede kommuner til de dårligst stillede. Hensigten med systemet er at udligne de største forskelle på tværs af landet.

Forslag vil blive vendt ved forhandlingsbordet
I forhandlingerne om et nyt system lægger regeringen ifølge Jyllands-Posten op til at ændre beskæftigelsestilskuddet. Det fordeler cirka ti mia. kr. mellem kommunerne hvert år, og det er sket ud fra antallet af arbejdsløse.

Regeringen ønsker tilskuddet ændret, så det ikke længere kun er antallet af arbejdsløse, der bestemmer pengenes fordeling. Det skal i stedet flettes ind i det almindelige udligningssystem, hvor faktorer som blandt andet ældre eller udsatte borgere indgår.

Men det vil ifølge Venstre ramme nogle kommuner ekstra hårdt, fordi der på den ene side er kommet flere ledige under coronakrisen, samtidig med at der bliver brugt flere ressourcer på at passe på børn og ældre og overholde sundhedsmyndighedernes retningslinjer.

Indenrigsminister Astrid Krag (S) ønsker i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten ikke at forholde sig til Venstres krav. Hun fortæller blot, at regeringen har samme ambition om at indgå en aftale om udligning, som den hele tiden har haft, og at Venstres forslag vil blive vendt ved forhandlingsbordet.

Ritzau