dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Det halter med samtaler efter tvang for børn og unge i psykiatrien
Delvist lukkede døgninstitutioner og afdelinger har ikke tidligere været tema for Børnekontorets tilsyn. Det er de i år. (Arkivfoto)
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Det halter med samtaler efter tvang for børn og unge i psykiatrien

Ombudsmanden vurderer, at børn og unge overordnet behandles med omsorg i børne- og ungdomspsykiatrien.
28. JUN 2024 14.30

Overordnet bliver børn og unge behandlet med omsorg og respekt på landets psykiatriske afdelinger.

Det vurderer ombudsmandens Børnekontor efter tilsyn på alle landets børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger, hvor børn og unge kan være døgnindlagt. Det skriver Folketingets Ombudsmand i en pressemeddelelse.

Dog halter det med såkaldte eftersamtaler på flere af afdelingerne. En patient, der har været tvangsfikseret, skal tilbydes en eller flere samtaler.

I forbindelse med tilsynsbesøgene bad ombudsmanden om referater fra samtaler efter tvang og magtanvendelser.

Det viste sig dog, at i en række tilfælde blev der ikke gennemført eller tilbudt samtaler i overensstemmelse med reglerne, fremgår det af rapporten.

Ha' fokus på samtaler

Derfor har Ombudsmandens Børnekontor anbefalet fem børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger at have fokus på samtaler efter tvang og magtanvendelser.

Desuden lyder det, at det generelt anbefales alle afdelingerne i landet at have fokus på selvsamme.

Det var ombudsmandens generelle indtryk, at medarbejderne havde kendskab til reglerne om tvang og arbejdede på at nedbringe brugen af tvang.

Fokus: delvist lukkede institutioner

Ombudsmanden valgte i januar, at temaet for Børnekontorets tilsynsbesøg i 2024 skulle være de delvist lukkede institutioner og afdelinger.

- Det gør vi dels på grund af de særlige regler, der gælder for brug af magt over for børnene og de unge, dels fordi der i de senere år har været flere tilfælde af kritisk omtale af forhold på delvist lukkede institutioner, sagde ombudsmand Niels Fenger i januar.

Folketingets Ombudsmand foretager regelmæssige tilsynsbesøg i offentlige og private institutioner, især hvor mennesker er eller kan blive berøvet deres frihed.

Delvist lukkede døgninstitutioner og afdelinger har ikke tidligere været tema for Børnekontorets tilsyn.

Ombudsmanden vil drøfte sine anbefalinger med Indenrigs- og Sundhedsministeriet og følge op på dem under fremtidige tilsynsbesøg.

/ritzau/mar

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.