DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Madservice Kronjylland må fra nytår kun levere mad til ældre i Randers - ikke i nabokommunen Norddjurs.
Foto: Jens Munk, Ritzau Scanpix

Efter stoppet madsamarbejde er minister klar til drøftelse

Randers og Norddjurs fik stoppet samarbejde om ældremad. Indenrigsminister Astrid Krag (S) er nu indstillet på at drøfte fleksibilitet i reglerne med KL.

RANDERS / NORDDJURS: Randers og Norddjurs kommuner har fået sat en kæp i hjulet for deres nuværende samarbejde om ældremad, og det bliver der ikke ændret på foreløbig. Men indenrigsminister Astrid Krag (S) stiller nu drøftelser med KL i udsigt om 'mere fleksibel adgang for kommuner til at samarbejde om løsning af driftsopgaver'.

Det fremgår af et svar fra ministeren på et spørgsmål fra MF Karina Adsbøl (DF), der bad om en nærmere redegørelse på baggrund af omtalen i DK Nyt om det stoppede samarbejde.

Ministeren understreger, at samarbejder som det nuværende mellem Randers og Norddjurs vil kræve ændret lovgivning. De to kommuner har siden februar 2018 igennem Madservice Kronjylland samarbejdet om at producere mad til pensionister i begge kommuner. 

Mere bureaukratisk

Samarbejdet blev i 2018 ellers erklæret lovligt og inden for rammerne af såvel udbudslov som kommunalfuldmagt af både Klagenævnet for udbud og Ankestyrelsen.  

Alligevel må samarbejdet stoppe med udgangen af 2020, da ministeriet i 2019 afgjorde, at der ikke er lovhjemmel til det tværkommunale samarbejde. Ministeriet henviste til, at samarbejdet kan lovliggøres på forskellige måder, herunder at kommunerne etablerer et fælleskommunalt selskab – et såkaldt §60-selskab.

Forvaltningen i Randers mener, den løsning vil gøre samarbejdet betydeligt mere komplekst og bureaukratisk. Samt at et §60-selskab ville betyde, at alle medarbejderne skulle virksomhedsoverdrages.

Madsamarbejdet løber året ud, men efter nytår kan der kun leveres til ældre i Randers Kommune.