dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Erfarne sprognørder hjælper Assens med sproget
Mogens Johansen og Jørgen Nyberg Larsen fra Ældrerådet.
Foto: Assens Kommune.

Erfarne sprognørder hjælper Assens med sproget

Tidligere redaktør og tidligere dansklærer bistår kommunen med at luge ud i kringlede formuleringer og lange sætninger.

ASSENS: Det skal være lettere at forstå de afgørelsesbreve, som ældre borgere modtager fra Assens Kommune. Derfor bliver der nu luget ud i de kringlede formuleringer og lange sætninger - i samarbejde med to særlige repræsentanter fra Ældrerådet.
 
 -Det er meget positivt, at kommunen vælger at kigge på det. Sådan lyder det fra repræsentant for Ældrerådet og tidligere redaktør for fjerkræbranchens brancheblad, Jørgen Nyberg Larsen.

Han glæder sig over, at Assens Kommune har valgt at give de såkaldte afgørelsesbreve, hvor borgerne får tilsagn eller afslag på en ansøgning om hjælp, en ordentlig tur i sprogmaskinen. Hver dag sender kommunen nemlig mange afgørelsesbreve ud til ældre borgerne, og de er ikke altid skrevet i det mest letlæste sprog.

Hvad siger du for eksempel til denne lange sætning?

”Lov om social service § 83 a fastslår, at der skal tilbydes et korterevarende og tidsafgrænset rehabiliteringsforløb til personer med nedsat funktionsevne, hvis rehabiliteringsforløbet vurderes at kunne forbedre personens funktionsevne og dermed nedsætte behovet for hjælp efter § 83, stk. 1.”

Men, snart bliver brevene meget lettere at læse. Det har et team af ledere og medarbejdere fra social- og ældreområdet, i samarbejde med kommunens borgerrådgiver og repræsentanter fra Ældrerådet, sørget for.

- Hvis borgerne ikke forstår brevene, kan de blive i tvivl om deres retsstilling, hvilket kan føre til usikkerhed og manglende tillid til kommunen.  Det er derfor afgørende, at brevene er let forståelige, siger borgerrådgiver Peter Skovbo Christiansen.

Flere fejl

- Der kan være en tendens til, at man ”lukker sig om sig selv”, når man er i en forvaltning. Der er mange begreber og udtryk, man let kommer til at tage som en selvfølge, og som man derfor kan tro, at alle forstår. Derfor er det godt, at nogen ”uden for systemet” kigger med. Afgørelserne omhandler ofte personer, der i forvejen har omfattende problemer. Derfor er det vigtigt, at forståelsen af afgørelsesbrevene ikke også bliver et problem, mener Mogens Johansen, der er uddannet dansklærer og i mange år har arbejdet som skolekonsulent for elever med synsvanskeligheder. 

Dansklæreren og redaktøren kunne ikke dy sig for ikke også at påpege, at der havde sneget sig både komma- og stavefejl ind i brev-skabelonerne. Og selv om fejlene ikke nødvendigvis skader forståelsen, er det stadig vigtig at skrive fejlfrit, minder de om.

- Hvis teksten er fyldt med fejl, så rejser det spørgsmål om, hvorvidt afgørelsen også er ukorrekt/upræcis, slår Jørgen Nyberg Larsen fast.

I Myndighed Sundhed/Ældre er leder Mai-Britt Tingsager taknemmelig for Ældrerådets hjælp.

- De input vi fik, havde vi ikke selv kunnet få øje på, siger hun og glæder sig til at tage de nye skabeloner i brug.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.