HOVEDSTADEN / KØBENHAVN: Socialtilsyn Hovedstaden sætter nu fem bofællesskaber i København Kommunes socialpsykiatri under skærpet tilsyn, skriver Politiken.
De fem bofællesskaber er ifølge en rapport fra socialtilsynet præget af mistrivsel og social isolation, og beboerne får det stadig værre. De er henvist til at være i deres lejligheder, og samtidig er de ansattes tid sammen med beboerne skåret ned, så der typisk kun er overskud til en times ansigt-til-ansigt-kontakt om ugen. Manglende medindflydelse til beboere og ansatte er hverdag, og ledelsen bruger 'en hård tone', står der også i rapporten.
Der er tale om tre bofællesskaber for voksne etableret i opgange og to bofællesskaber for unge med tilsammen 34 pladser. Ifølge rapporten bor der i dag 25 psykisk syge i boligerne. Beboerne lider blandt andet af skizofreni, psykoser, misbrug, ptsd og spiseforstyrrelser.
Socialtilsynet konstaterer, at beboerne 'har det for dårligt til at klare de opgaver, de er overladt til at klare selv, herunder at løse konflikter med hinanden'.
Paragraffer hænger ikke sammen
Tilsynet var også på besøg i 2015, hvor tilsynet observerede 'alvorligt kritisable forhold' og det fremgår af den nye rapport, at beboernes trivsel er faldet betydeligt siden da.
Socialtilsynet vurderer, at det kan have noget at gøre med omlægning af indsatsen og nedlæggelse af de centrale fællesrum, hvor beboerne før kunne få træning i at fungere blandt andre mennesker.
Kontorchef Jan Jensen fra Københavns Kommunes socialforvaltning forstår kritikken. Han kan ikke redegøre for, hvorfor bofællesskabernes ledelse overhørte socialtilsynets advarsler forrige år.
- Men der er klart mangel på sammenhæng mellem de paragraffer, disse mennesker får hjælp efter, og de ressourcer, der tildeles. Der er uklarhed i den juridiske konstruktion. Det skal rettes, og det er vi i fuld gang med, siger han.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.