dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Flere borgmestre kritiserer ordførers forslag til ældreplejen
Flere borgmestre kritiserer nu forslag om en opsparingsmodel for danskernes ældrepleje.
Foto: Free

Flere borgmestre kritiserer ordførers forslag til ældreplejen

Politisk ordfører Christan Rabjerg (S) foreslog mandag en opsparingsmodel for ældreplejen. Flere borgmestre kritiserer forslaget, som "fuldstændig misser vores største problem."

I et interview i Jyllands-Posten mandag foreslog Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg, en opsparingsmodel for danskernes ældrepleje, hvor man med inspiration i pensionsordningen selv kan spare op af sin løn til visse ekstra ydelser og services i alderdommen, såsom rengøring og et ekstra bad. 

Men ude i kommunerne tages forslaget dårligt imod, og flere borgmestre trodser nu partiskel og kommer med et samlet opråb, skriver avisen.

- Forslaget misser fuldstændig vores største problem. Ude i virkeligheden er det et helt andet sted, skoen trykker, lyder det fra Ann Sofie Orth (K), der er borgmester i Rudersdal Kommune. Anken bakkes op af hendes borgmesterkolleger i blandt andet Nordfyns, Silkeborg, Haderslev og Aalborg kommuner. 

Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S) er også kritisk overfor forslaget. Han afviser dog ikke, at en debat om opsparing til ældrepleje kan være relevant for finde løsninger til udfordringerne om 20 år, skriver JydskeVestkysten.

- Men lige nu skygger det for de akutte problemer, vi har med udgifterne. Jeg ville bare gerne kunne holde status quo, så vores ældre kunne få den samme pleje, som de fik for halvandet år siden, siger han.

Skal modvirke et A- og B-hold

For Socialdemokratiets politiske ordfører, Christan Rabjerg, er ambitionen med forslaget at modvirke et A- og B-hold for fremtidens ældre. Han frygter, at det kun er de mest velstillede som i fremtiden vil have råd til at tegne en sundhedsforsikring, hvis vi holder fast i det nuværende system.

Men ude i kommunerne er det mere manglen på hænder fremfor økonomi, som er den helt store udfordring. 

- For mig at se er det mest afgørende for fremtidens ældrepleje, at vi har hænder nok til at varetage den opgave. Vi ser ind i, at næsten alle kommuner kommer til at mangle personale, siger Aalborgs borgmester Lasse Frimand Jensen (S) til Jyllands-Posten.

Forslaget har også modtaget kritik på Christiansborg, hvor blandt andet SF og Enhedslisten argumenterer for, at den bedste finansieringsløsning for ældreplejen fortsat er gennem skatten.

- Det er den (finansiering gennem skatten), der er mest lige, og det er den, der sikrer os bedst, at vi får den samme gode behandling, når vi bliver ældre, siger Kirsten Normann Andersen (SF).

- Jeg synes, det (forslaget, red.) er temmelig rystende at høre fra Socialdemokratiet. Det er et fundamentalt brud på hele den samfundsmodel, der er bygget op, hvor vi med en skattefinansieret velfærdsmodel sikrer, at dem med størst behov får adgang til hjælpen, siger Peder Hvelplund (EL).

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.