dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Flere kommuner besøger de ældre via skærm
Det giver tryghed og frihed for de ældre, når de er i daglig kontakt via skærmen, ofte med den samme person.
Foto: Claus Thorsted/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Flere kommuner besøger de ældre via skærm

To ud af tre kommuner har indført skærmbesøg i hjemmeplejen/sygeplejen eller er i gang med at gøre det. Det er næsten en fordobling på to år.

Når borgere har brug for hjælp fra hjemmeplejen, behøver det ikke altid at være i form et fysisk besøg. Ofte er det nok med et opkald via skærmen for at tjekke, om alt er ok, eller for at blive mindet om, at nu er det tid til at tage sin medicin eller lave sin genoptræningsøvelser.

På blot to år er antallet af kommuner, som har indført eller er i gang med at indføre skærmbesøg i hjemmeplejen og/eller hjemmesygeplejen, næsten fordoblet, skriver KL's medie Momentum.

En rundspørge blandt landets kommuner viser, at 62 kommuner svarende til 63 pct. har gjort det. For to år siden viste en lignende rundspørge, at blot 36 pct. af de 86 kommuner, som svarede, var i gang med skærmene. I år har samtlige kommuner svaret.

Det er især i sygeplejen, at skærmene er i brug i mange kommuner, men også i hjemmeplejen er godt halvdelen af kommunerne i gang.

Populært blandt brugerne

Sisse Marie Welling (F), fungerende formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg, glæder sig over udviklingen.

- Det kan ikke bruges i alle situationer, men der, hvor det er muligt, ved vi, at skærmbesøg er populært blandt brugerne, da det blandt andet får den ældre til at føle sig mere tryg og selvstændig, ligesom det giver mulighed for at bevare noget privatliv i eget hjem. Og når det samtidig kan være med til at afhjælpe og spare personalet tid, er det jo rigtig godt for alle, siger hun til Momentum.

Også Danske Ældreråd og FOA er glade for udviklingen, så længe man sikrer sig, at ordningen er frivillig for borgerne. 

- Det kan ikke løse manglen på personale. Men det vil kunne frigive noget af den tid, som i dag bruges af social- og sundhedsassistenten ude på landevejene, så f.eks. borgere, der har stor brug for fysisk hjælp, kan få mere hjælp, siger Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

- Det må aldrig blive en spareøvelse for kommunerne. Hvis løsningerne trækkes ned over hovedet på borgerne, kommer det heller ikke til at fungere, supplerer Inger Møller Nielsen, formand for Danske Ældreråd. 

ak

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.