En ny FTF-undersøgelse viser, at 60 pct. af de offentligt ansatte er bange for, at det får negative konsekvenser, hvis de ytrer sig om kritisable forhold på arbejdspladsen. 4.800 offentligt ansatte har svaret i undersøgelsen.
Undersøgelsen viser også, at fire ud af ti har oplevet så kritisable forhold på deres nuværende eller tidligere arbejdsplads, at de synes, offentligheden burde få kendskab til det, men af dem er det kun 5 pct., der faktisk har ytret sig.
Det er ikke første gang, at FTF undersøger de offentligt ansattes oplevelse af ytringsfrihed. I 2010 lavede FTF en tilsvarende undersøgelse. Her svarede 50 pct., at de ikke ville ytre sig på grund af frygt for konsekvenserne.
Blandt dem, der frygter sanktioner, er hele 47 pct. bange for deres ansættelse. Derudover frygter de ansatte bl.a. kammeratlige samtaler, advarsler eller at blive betragtet som illoyale af chefen.
FTF: Alarmerende og bekymrende
Det er alarmerende, lyder det fra FTF-formand Bente Sorgenfrey i Politiken:
- Med de her tal bliver vi nødt til at få stadsfæstet rent lovmæssigt, at det er i orden at ytre sig, og at det ikke skal have ansættelsesretlige konsekvenser, hvis man ytrer sig inden for rammerne af, hvad der er lovligt, siger hun til Politiken og tilføjer:
- Det er dybt bekymrende, for vi har brug for en levende debat om udviklingen af både den offentlige og private sektor, og det forudsætter altså, at ansatte ikke føler, de bliver stækket på deres ytringsfrihed, siger Bente Sorgenfrey.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.