dknyt
dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Frivillighed er en milliard­gevinst for samfundet

Frivillige organisationers værdi for Danmark er enorm - endda større end produktionssektorens, vurderer professor.
4. OKT 2021 12.37

Hjælp og rådgivning til kvinder, der lever på gaden i misbrug og prostitution. Terapi til unge, som er børn af alkohol- og stofmisbrugere. Mad, tøj og en varm seng til nogle af de mennesker, som lever helt ude på kanten af samfundet.

Frivilligt arbejde findes i mange former, og der kan næppe herske tvivl om, at de sociale indsatser har en stor menneskelig værdi for samfundet. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Men også økonomisk genererer frivilligsektoren en enorm værdi for Danmark. Faktisk helt op mod 315 mia. kr., man i princippet kunne lægge oven i bruttonationalproduktet (bnp), der angiver værdien af alle de varer og ydelser, som et land har produceret i løbet af et år. I 2020 var Danmarks bnp på mere end 2.300 mia. kr., men bnp inkluderer ikke frivilligt arbejde.

Større end produktionssektoren

Ifølge sociolog og professor emeritus i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet Thomas P. Boje opgjorde man senest det præcise tal for den økonomiske værdi af frivilligt arbejde i 2013. De tal passer dog stadig nogenlunde, viser beregninger, han for nylig har været med til at lave i forbindelse med et ph.d.-projekt.

Med afsæt i regnestykket fra 2013 sammenholdt med landets bnp for 2020 kommer man altså frem til de 315 mia. kr.

- Hvis man tager hele sektorens værdi og medregner alt, samt lægger værdien af uformelt frivilligt arbejde som at købe ind for sin nabo oveni, svarer hele den frivillige sektors økonomiske værdi til 13-14 pct. af bruttonationalproduktet, siger han.

Det gør frivilligsektoren til økonomisk set større end eksempelvis produktionsindustrien.

- Der er ingen tvivl om, at den frivillige sektor er en stor økonomisk faktor, og vi ville have alvorlige problemer, hvis vi ikke havde den. Især er uddannelsesområdet, det sociale område og kultur- og idrætsområdet store, siger Thomas P. Boje.

Millioner af frivillige

Målt på antal danskere, der deltager i frivilligt arbejde, er der heller ikke noget at sige til, at sektoren genererer stor værdi. Tal fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde og Danmarks Statistik viser nemlig, at omkring 40 pct. af danskere over 16 år – omkring 1,9 millioner mennesker – deltager i en form for frivilligt arbejde.

Specielt på det kirkelige område er den frivillige indsats stor og har været stærkt voksende, siden den første gang blev opgjort i 2004, oplyser Thomas P. Boje.

- Da jeg opgjorde det i 2013, viste det sig, at fordelingen mellem lønansatte og frivillige set på tværs af hele frivilligsektoren var omkring halvt af hver. Især i det rent kirkelige arbejde – hvor det sociale arbejde ikke er inkluderet – er andelen af frivillighed stor. Her var kun 13 pct. lønansatte, mens de resterende 87 pct. var frivillige, siger han.

sfe