IKAST-BRANDE: Onsdag blev Ikast-Brande Kommune frifundet af Højesteret i en principiel sag om, hvorvidt kommunen var forpligtet til at tilbyde en medarbejder med handicap at konvertere medarbejderens fuldtidsstilling til en deltidsstilling på 20 timer pr. uge. Det skriver KL.
En ingeniør i kommunen havde som følge af sygdom, der skyldtes en trafikulykke i arbejdstiden, pådraget sig en funktionsbegrænsning, der medførte, at hun kun kunne arbejde på nedsat tid. Halvandet år efter ulykken blev hun opsagt efter at have været deltidssygemeldt i godt et år, idet kommunen ikke ville ændre hendes stilling til en deltidsstilling på 20 timer om ugen.
Ingeniøren mente, at hendes lidelse udgjorde et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand. Kommunen var uenig i, at lidelsen på opsigelsestidspunktet var omfattet af forskelsbehandlingslovens handicapbegreb. Kommunen var af den opfattelse, at et eventuelt handicap ville være uforholdsmæssigt byrdefuldt i lyset af de driftsmæssige forhold i kommunens planafdeling, hvis kommunen skulle være forpligtet til at konvertere en fuldtidsstilling til en deltidsstilling eller splitte stillingen op i to deltidsstillinger.
Enig Højesteret
En enig Højesteret frifandt kommunen og underkendte dermed Sø- og Handelsretten, som sidste år dømte kommunen til at betale en godtgørelse svarende til seks måneders løn.
Højesteret fandt ikke, at kommunen havde været forpligtet til at tilbyde ingeniøren at overgå til en stilling på 20 timer pr. uge. Det ligger nemlig ikke inden for kommunens såkaldte tilpasningsforpligtelse at opnormere med en yderligere ingeniør på fuld tid.
Da arbejdsopgaverne ikke kunne løses med kun to fuldtidsansatte ingeniører og én på deltid, ville den eneste tilbageværende mulighed være at opdele fuldtidsstillingen i to deltidsstillinger, og dette var ikke foreneligt med den måde, arbejdet var tilrettelagt i afdelingen.
Ledelsesretten intakt
Højesteret fandt, at kommunens tilrettelæggelse af arbejdet hvilede på saglige hensyn, og fandt ikke grundlag for at anfægte kommunens vurdering af, at det ikke var muligt at tilbyde ingeniøren en deltidsstilling på 20 timer om ugen og samtidig leve op til kommunens mål med hensyn til serviceniveau over for borgere og virksomheder.
- Med dommen er ledelsesretten intakt for så vidt arbejdsgivers ret til at tilrettelægge arbejdet på den mest hensigtsmæssige måde både under hensyn til den daglige drift og under hensyn til de politiske mål i kommunen, herunder serviceniveauet. Dette er meget tilfredsstillende for kommunerne.
- Dommen bekræfter, at arbejdsgiver har en vid skønsmargin, når det kommer til at vurdere, om en hensigtsmæssig foranstaltning kan tilbydes under hensyn til en hensigtsmæssig tilrettelæggelse af driften, siger kontorchef i KL’s kontor for Jura og EU, Karsten Thystrup.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.