DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Undersøgelse:
Hver fjerde pige i 9. klasse har skadet sig selv

Viden om selvskade er forudsætningen for at hjælpe de unge, fastslår rapport fra Børns Vilkår og TrygFonden.
1. MAJ 2021 10.48

For mange børn og unge kan det at påføre sig selv fysisk smerte være en måde at få et øjebliks fred fra svære eller ubehagelige følelser og situationer.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Børns Vilkår og TrygFonden lavet blandt 700 skoleelever i 9. klasse før corona-pandemien.

Tendensen er mest udbredt blandt piger, hvor flere end hver fjerde på et tidspunkt har skadet sig selv, fx ved at skære sig, kradse sig eller slå sig selv. Blandt drengene er det hver syvende.

Undersøgelsen er en del af rapporten "Selvskade - et fysisk udtryk for psykisk mistrivsel blandt børn og unge", der foruden spørgeskemaundersøgelsen bygger på 2.300 henvendelser til BørneTelefonen om det at skade sig selv.

Ensomhed, mobning, psykiske lidelser, dårligt selvværd, kropsutilfredshed, spiseforstyrrelser og et problematisk forhold til forældre er noget af det, der særligt fylder hos de børn og unge, der har skadet sig selv.

Det hyppigste svar blandt både piger og drenge er, at de skader sig selv med vilje for at få kontrol over deres følelser. Det svarer 43 pct. af pigerne og 37 pct. af drengene. For pigerne er de næsthyppigste årsager, at de gerne vil glemme deres problemer, og at de ikke kan holde ud at have det så dårligt. For drengene er den næsthyppigste årsag, at de vil straffe sig selv.

Brug for viden

Mere end halvdelen angiver, at de ingen har at tale med i deres liv, hvis de er frustrerede, kede af det eller vrede. Andre har følt sig ignoreret og ikke taget alvorligt, hvis de har forsøgt at række ud efter hjælp.

- Selvskade er ikke en sygdom i sig selv, men et symptom på mistrivsel. Rapporten viser en klar sammenhæng mellem selvskade og temaer i børns liv, hvor forældre eller fagpersoner har gode muligheder for at gøre en forskel. siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

- At få udbredt viden om selvskade er forudsætningen for at få hurtig og effektiv hjælp til ofre for selvskade, så en farlig praksis ikke får lov at rodfæste sig som mestringsstrategi. Alle børn og unge, der skader sig selv, skal have ret til at få den rigtige hjælp, men rapporten viser tydeligt, at det desværre langt fra er tilfældet i dag, siger Rasmus Kjeldahl.

BørneTelefonen havde i 2020 over 2.300 samtaler med børn og unge, som handlede om selvskade. Det er dermed et af de ti emner, der fylder mest i samtaler på BørneTelefonen.

ak