
RINGKØBING-SKJERN: I juni 2015 blev ca. 1350 hjemmehjælpsmodtagere i Ringkøbing-Skjern i et brev fra kommunen orienteret om, at de grundet besparelser nu skal genvisiteres, så der kan tages stilling til, om den enkelte borger fortsat skal have hjemmehjælp på kommunens regning.
Konkret oplyste kommunen, at 'kriterierne for at modtage praktisk bistand fremadrettet primært kun vil omfatte borgere, der er svært demente, blinde eller lamme i næsten hele kroppen, og som ikke har ægtefælle eller anden pårørende i boligen, der kan udføre rengøring.'
Til dknyt forklarer Dorthe Gammelgaard Jensen, leder af Myndighedsafdelingen i kommunen, at ambitionen med øvelsen er at reducere timetallet for borgere, som udelukkende modtager praktisk hjælp, med 55 pct. og for borgere, som modtager både pleje og praktisk hjælp, med 30 pct.
Regner med at nå i mål
Dermed forventer kommunen i alt at kunne spare 12,4 mio. kr. i perioden 2015-2018. I skrivende stund er ca. 400 genvisitationer gennemført. Dorthe Gammelgaard Jensen oplyser, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at give indsigt i, hvor mange borgere, der har fået fjernet eller reduceret i hjemmehjælpen, men at det tyder på, at man når i mål med de 12,4 mio. kr., når samtlige revisitationer er gennemført.
De borgere, der vurderes til ikke at være blinde, lamme eller demente nok til fortsat at kunne få hjemmehjælp fra kommunen, tilbydes i stedet et rehabiliteringsforløb.
Ikke overraskende er Ældre Sagen ikke synderlig fornøjet over Ringkøbing-Skjern Kommune og har tidligere kaldt manøvren for 'på kant med loven.' Jens Højgaard, der er souschef i Ældre Sagens afdeling for samfundsanalyse, fortæller til dknyt, at foreningen i øjeblikket er ved at undersøge, om noget lignende har fundet sted i andre kommuner. Han oplyser, at ingen beslutninger endnu er truffet, men at foreningen overvejer en politianmeldelse.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.