Kommunerne skal ifølge regeringen måles og offentligt rangordnes efter, hvor stor succes de har med at få folk i job. Det skriver Berlingske. Formålet er at finde frem til de mindst effektive kommuner. Tanken er, at disse kommuner skal lære af andre kommuner, som har større succes med at flytte borgere væk fra passiv forsørgelse.
Borgmestre, kommunaldirektører og jobcenterledere vil en gang i kvartalet få tilsendt en rangliste over kommunerne.
- Så kan man fra kvartal til kvartal følge, om man bliver bedre, eller om man sakker bagud i forhold til de resultater, som andre kommuner under samme vilkår er i stand til at præstere, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) til Berlingske.
- Så det er min vurdering, at den enkelte kommune og den enkelte kommunes borgere og journalister får et meget godt redskab til at følge, hvordan udviklingen er.
19.400 færre på offentlig forsørgelse
Alene i år bruger staten 140 mia. kr. på at forsørge personer i den arbejdsdygtige alder.
Men 19.400 færre danskere ville være på offentlig forsørgelse, hvis de mindre effektive kommuner præsterede lige så godt som en gennemsnitlig, sammenlignelig kommune.
Det viser en undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet ifølge Berlingske.
Regeringens plan er, at kommunerne skal placeres i grupper med sammenlignelige kommuner i forhold til blandt andet demografi og andelen af personer uden job.
Frygter offentlig gabestok
Landets arbejdsmarkedschefer er åbne over for løbende opgørelser, hvis der tages hensyn til kommunernes forskellige udfordringer.
De frygter dog, at tiltaget kan blive en offentlig udstilling, påpeger Helle Linnet, formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark.
- Man får ikke folk i job, bare fordi man får af vide, at man er den dårligste. Vi har alle en interesse i at løse opgaven bedst muligt.
Kun hvis tallene bruges til at analyser, så man bliver mere oplyst, kan man have en fordel af dem, mener hun.
- Det der jo er interessant, det er, hvordan man bruger de tal. Om man vil bruge dem til at gå i dialog med de kommuner, der måske har nogle særlige udfordringer og se på, hvad kan man egentlig hjælpe dem med, siger Helle Linnet.
Hun påpeger, at en rangliste er et forsimplet udtryk for kommunernes beskæftigelse, fordi der oftest ligger nogle grundlæggende ting bag. Eksempelvis at der er færre job og dårligere transportmuligheder i landkommunerne.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.