DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Der har været langt mellem passagererne i Københavns Lufthavn. I første halvår 2020 har fem millioner passagerer været gennem lufthavnen mod 14,4 millioner sidste år.
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Københavns Lufthavn vil fyre cirka hver fjerde medarbejder

På grund af lavere aktivitet er Københavns Lufthavn nødt til at skære 650 ud af 2.600 fuldtidsstillinger. Det gør ondt i Dragør og Tårnby kommuner, lyder det fra borgmestrene.

For at tilpasse sig et lavere aktivitetsniveau planlægger Københavns Lufthavn at nedlægge 650 fuldtidsstillinger.

Til sammenligning har lufthavnen i dag omkring 2.600 medarbejdere ansat på fuldtid. Dermed risikerer cirka hver fjerde medarbejder at miste jobbet. Det oplyser Københavns Lufthavn i en meddelelse.

Ifølge Thomas Woldbye, adm. direktør i Københavns Lufthavn, har det globale udbrud af coronavirus givet en lavere aktivitet i lufthavnen. For at få økonomien til at hænge sammen bliver lufthavnen derfor nødt til at skære i sine udgifter, herunder lønomkostningerne.

- Det er meget trist, at vi nu skal være færre medarbejdere i CPH, siger Thomas Woldbye i meddelelsen.

Det rammer mange borgere i Dragør og Tårnby

En stor del af borgerne i Dragør Kommune arbejder i Københavns Lufthavn. Derfor har det også særligt stor betydning for kommunen, at lufthavnen ser ud til at skulle fyre cirka hver fjerde medarbejder.

Det fortæller Eik Dahl Bidstrup (V), borgmester i Dragør. Han forklarer, at det i forvejen har berørt en del af kommunens borgere, at SAS og andre selskaber omkring lufthavnen har afskediget medarbejdere.

- Det er hvis ikke den største så i hvert fald tæt på den største arbejdsplads i kommunen.

- Så det har virkelig en stor betydning for vores borgere, siger borgmesteren.

I Tårnby Kommune kalder borgmester Allan S. Andersen (S) det for 'tragisk', at lufthavnen bliver nødt til at fyre flere hundrede af sine ansatte.

- Vi ved, at en stor del af vores borgere arbejder i lufthavnen.

- I nogle situationer kan flere fra samme husstand måske endda blive ramt af de her afskedigelser, siger Allan S. Andersen.

For at hjælpe de borgere, der bliver ramt af fyringer, har Dragør Kommune sammen med nabokommunen Tårnby Kommune være med til at sætte gang i en række ekstraordinære tiltag.

Blandt andet er der blevet åbnet et rådgivnings- og jobcenter i lufthavnen. Det er især målrettet de personer i og omkring lufthavnen, som mister deres job.

Der er også nedsat en taskforce, hvor kommunerne mødes med lufthavnen og industrierne omkring lufthavnen for at informere hinanden, men også for at forsøge at hjælpe folk tilbage i arbejde.

Lønkompensation ikke nok

Thomas Woldbye forklarer, at de politiske hjælpepakker under coronakrisen har gjort en stor forskel for lufthavnen, og at forlængelsen af lønkompensationsordningen betyder, at der ikke skal afskediges lige så mange, som hvis ordningen ikke havde været der.

- Men med udviklingen i flytrafikken må vi ulykkeligvis erkende, at det ikke er muligt for os at fastholde det samme antal medarbejdere som før coronakrisen, siger Thomas Woldbye.

Københavns Lufthavn oplyser, at de 650 stillinger, der skal nedlægges, vil blive fundet på tværs af lufthavnens funktioner. Nedlæggelserne er blevet annonceret i forbindelse med et halvårsregnskab fra lufthavnen, der viser et minus på 178 mio. kr.

Underskuddet er et resultat af markant lavere indtægter, fordi der er rejst færre passagerer igennem lufthavnen.

I første halvdel af 2020 er lidt over fem millioner passagerer gået gennem terminalerne i Københavns Lufthavn. Det er 65,2 pct. lavere end første halvdel af 2019, hvor passagerantallet var 14,4 millioner.

Opdateret kl. 11 med afsnittet med citater fra Dragør og Tårnbys borgmestre.

Ritzau