dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Skohorn og yoga:
Kommuner og regioner nomineret til arbejdsmiljøprisen

Fire kommuner og to sygehuse er nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2023. I kategorien "Ergonomi" er de nominerede alle kommunale arbejdspladser, hvor fx skohorn og yoga har lettet arbejdsmiljøet.

Områder i de fire kommuner Roskilde, Ishøj, Odense og Vejle er nomineret til årets Arbejdsmiljøpris, og det samme er afdelinger på Herlev og Gentofte Hospital samt Jordemodercentret på Slagelse Sygehus. Det fremgår af indstillingen fra Arbejdsmiljørådet, der står for prisuddelingen.

I 2023 uddeles prisen i fire kategorier: Arbejdsulykker, Ergonomi, Psykisk arbejdsmiljø samt Kemi og vådt arbejde. Fire ud af i alt 12 nominerede arbejdspladser, som gør noget særligt for arbejdsmiljøet og som kan inspirere andre, vil blive udpeget den 24. maj.

Alle tre nominerede i kategorien Ergonomi er kommunale arbejdspladser. Roskilde Kommunes dagtilbudsomåde, dagplejen i Vejle Kommune og Økonomi og HR i Odense Kommunes Ældre- og handicapforvaltning. Den fjerde indstillede kommunale arbejdsplads og nomineret i kategorien Psykisk arbejdsmiljø er Ishøj Jobcenter - Center for beskæftigelse og erhverv.

Skohorn, yoga og bevægelse

I Roskilde Kommune har 26 daginstitutioner og en dagplejegruppe været med i en omfattende indsats med bedre ergonomi. Foruden nye hjælpemidler som skohorn, bærebælter og justerbare køkkenborde, blev der i samarbejde med det pædagogiske personale skabt et nyt legeunivers i form af bogen ‘Motorikbanden’. Den indeholder styrke-, balance- og konditionsøvelser, som gavner de voksne, og som kan bruges med børnene.

Dagplejerne i Vejle Kommune har haft gavn af en yogalærer og en ergoterapeut for at modvirke skader pga de mange løft og vrid, når der skal tages var på de små børn. Her er øvelser implementeret i dagligdagen fx med yoga indarbejdet i en eventyrfortælling, ligesom hjælpemidler som el-barnevogne og -cykler er kommet i brug via ergoterapeuten.

De ansatte i Odense Kommunes Ældre- og handicapforvaltning har fået fjernet en del muskel- og skeletbesvær via hjælpemidler og løbende besøg af en ergoterapeut. Ud over råd og dåd samt hjælpemidler som massagestol og kontorcykel, så satser afdelingen på at kopiere de gode set-ups til hjemmearbejdspladserne også.

I katogorien Psykisk arbejdsmiljø er Ishøj Jobcenter nomineret for den respektfulde kommunikation, som afdelingen har konstateret styrker arbejdsmiljøet. Ordentlighed, værdighed og respektfuld kommunikation – både over for ledige borgere og medarbejderne imellem. Sådan lyder værdierne hos landets yngste jobcenter i Ishøj Kommune, der blev etableret i januar 2022.

De to sygehuse

Det er også i kategorien Psykisk Arbejdsmiljø at Jordemodercentret på Slagelse Sygehus er nomineret. Her er arbejdsmiljøet blevet bedre med et øget fokus på medarbejderinddragelse og fleksibilitet - både i forhold til vagtplaner og arbejdsopgaver - samt tre ugers sammenhængende sommerferie, fordi der er arbejdet meget med logistikken.

Nomineret i kategorien Kemi og vådt arbejde er Afdelingen for Plastikkirurgi, Herlev og Gentofte Hospital. Her har der været fokus på faren ved indånding af kirurgisk røg under operationer af en ny type patienter, der behandles for paraffinolie skudt ind i muskulaturen. Ved partikelmålinger og forsøg med udsugning og ventilation er operationsstuen nu med effektiv oprensning og uden farlige stoffer for personalet.

De 12 nominerede arbejdspladser og de fire vindere udvælges af en Dommerkomité, der består af repræsentanter fra DA, FH, KL, Lederne og Akademikerne og formand for Arbejdsmiljørådet Cristina Lage.

Se nærmere omtale af de nominerede arbejdspladser her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.