DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Nu vil København uddele bøder for lønsnyd

Efter at have oprettet eget kontrolteam og indført krav om id-kort på store byggeprojekter går Københavns Kommune nu skridtet videre.
22. JAN 2021 6.15

KØBENHAVN: Firmaer, der lukrerer på underbetalt arbejdskraft, vil fremover få svært ved at score en kontrakt med Københavns Kommune. Torsdag har Borgerrepræsentationen på Københavns Rådhus nemlig vedtaget en række nye, vidtgående tiltag i kampen mod social dumping, skriver Fagbladet 3F.

Stramningen indebærer blandt andet, at Københavns Kommune nu vil uddele bøder for grove overtrædelser af den såkaldte arbejdsklausul, som forpligter leverandører til at holde sig inden for overenskomstens rammer.

- Det er noget svineri, når virksomheder spekulerer i underbetaling af medarbejdere. Det vil vi ikke acceptere her i København. Derfor er jeg glad for, at vi nu får mulighed for at opkræve bøder og dermed ramme dem, der snyder, hvor det gør mest ondt – nemlig på tegnebogen. Det er med til sikre fair konkurrence for alle de virksomheder, der spiller efter reglerne og har orden i tingene, siger overborgmester Lars Weiss (S).

131 sager i 2019

Hvis en leverandør afsløres i at underbetale sine medarbejdere, stiller Københavns Kommune allerede i dag krav om, at leverandøren efterbetaler det fulde beløb, medarbejderne har til gode.

Oveni kommer nu et bødekrav, hvis underbetalingen udgør mere end 15 pct. af medarbejderens samlede løn. Så vil kommunen udstikke en bøde på halvdelen af det beløb, der er snydt for.

Københavns Kommune har regnet sig frem til, at den nye model i 2019 ville have kostet 552.000 kr. i bøder til firmaer, der snød sine ansatte. Her blev der afsløret 131 sager om underbetaling, som samlet løb op i knap 1,5 mio. kr.

Ud over muligheden for at uddele bøder vil Københavns Kommune med vedtagelsen torsdag aften nu også stille krav om, at leverandørerne udbetaler løn digitalt. Kommunen indgår årligt kontrakter med eksterne leverandører for omkring otte mia. kr.

ka