dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Odense-rådmand efterlyser kontrolmulighed af bandemedlemmer

Med en liste over landets rocker- og bandemedlemmer vil kommunen kunne lave kontrol af dem, der er tildelt førtidspension, siger socialrådmand Christoffer Lilleholt (V).

ODENSE: Det er ifølge Odenses rådmand for beskæftigelses- og socialområdet Christoffer Lilleholt (V) et stort problem, at man ikke umiddelbart ud fra antallet af registrerede rocker- og bandemedlemmer i landet kan se, hvor mange af dem, der er på førtidspension. Det skriver Fyens Stiftstidende.

- Derfor har vi brug for indsigt i den bandeopgørelse. Så snart vi har den, kan vi samkøre personnumrene og så køre en ekstraordinær kontrolsag på dem allesammen. I udgangspunktet ved vi ikke, hvem der er på bandelisten, og dermed ved vi heller ikke, hvem af de lidt over 9.000 personer, der er på førtidspension i Odense, som er bandemedlemmer, siger han.

Debatten om muligheden for at fratage bandemedlemmer førtidspension er opstået i forbindelse med den verserende TV2-dokumentar "Den sorte svane" om økonomisk kriminalitet og hvidvask. Senest har statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview bl.a. udtalt, at det kan være svært for en socialrådgiver at sige et bandemedlem imod. 

- Vi ser bandemedlemmer opføre sig meget, meget voldsomt, når vi f.eks. fratager dem ydelser. Men at tvinge sig til at få en førtidspension, det har vi ikke set. Det betyder dog ikke, at jeg kan afvise, at det sker, siger Christoffer Lilleholt.

Kommunernes muligheder

Formand for Dansk Socialrådgiverforening Signe Færch har tidligere pointeret, at en førtidspension aldrig bliver tilkendt af bare én socialrådgiver.

I forbindelse med dokumentaren har TV2 med tal fra National enhed for Særlig Kriminalitet oplyst, at omkring halvdelen af de 1.266 personer, der er registeret som rocker- eller bandemedlem, nemlig 662, i 2023 modtog sociale ydelser i mindst én måned. Men offentlige ydelser dækker her over både dagpenge, SU, kontanthjælp og førtidspension.

I København har beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) som tidligere omtalt skrevet til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) om problemet med, at personer på førtidspension ryger ud af de kommunale systemer, når kommunen har foretaget vurderingen af tildelingen. Det er staten, der via Udbetaling Danmark udbetaler pensionen. 

- Christiansborg bør give os mulighed for at genvurdere den førtidspension, som nogle rockere og bandemedlemmer har fået. Så vi har mulighed for at fratage den i de sager, hvor det ikke er berettiget, lød det i sidste uge fra Jens-Kristian Lütken.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.