dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Også København dropper psykologtest til grønlændere

Aarhus og Odense fastholder derimod sin praksis trods kritik fra Institut for Menneskerettigheder.

Først droppede Esbjerg Kommune brugen af psykologiske tests til grønlandske børn, og nu følger København Kommune trop.

Det sker, efter at Institut for Menneskerettigheder i et brev til landets fem største kommuner har kaldt testene diskriminerende, fordi de ikke afspejler grønlænderes måde at kommunikere på, fx i forhold til mimik og ansigtsudtryk.

Københavns Kommune har lyttet til Institut for Menneskerettigheder.

"Socialforvaltningen har oplyst instituttet, at forvaltningen vil følge instituttets anbefalinger," lyder det i et skriftligt svar.

København afventer nyt materiale fra Social- og Boligstyrelsen angående tilpasning af psykologiske test til grønlandsk sprog og kultur.

"Indtil det er realiseret, vil forvaltningen som udgangspunkt afholde sig fra at benytte ikke-kulturtilpassede psykologiske test i forbindelse med forældrekompetenceundersøgelser med grønlandske forældre i anbringelsessager," skriver kommunen.

Aarhus fastholder

I Aarhus Kommune har Magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse også drøftet brevet fra Institut for Menneskerettigheder. Men de vil ikke ændre praksis.

"Kommunens vurdering er, at psykologers brug af test i forældrekompetenceundersøgelser fortsat er foreneligt med retten til familieliv og med diskriminationsforbuddet i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention," lyder det i et brev til Institut for Menneskerettigheder.

Kommunen oplyser samtidig, at der fortsat laves undersøgelser af forældrekompetencer i alle sager, hvor det vurderes nødvendigt, uanset forældrenes etnicitet.

Kommunen bruger så vidt muligt autoriserede psykologer med kendskab til den specifikke etnicitet og kultur.

Endelig henviser Aarhus til stor erfaring med borgere med mange forskellige etniciteter og med andre kulturer og sprog.

"Vi har altid har tolke med til samtaler, hvis der er sproglige forståelsesbarrierer, så vi sikrer, at forældrene kan forstå og besvare spørgsmålene," hedder det.

Odense fastholder indtil videre

I Odense Kommune ændrer man heller ikke praksis.

- Vi er opmærksomme på, at de eksisterende test har en indbygget udfordring i forhold til etnicitet generelt. Så det er vigtigt at se nærmere på udfordringen. Vi bruger de test, der er til rådighed, indtil der kommer et alternativ, lyder det i en kommentar fra Charlotte Jensen, centerchef i Børn og Familierådgivningen i Børn- og Ungeforvaltningen.

I foråret 2023 afsatte regeringen 7,8 millioner kroner til test med hensyn til grønlandsk kultur og sprog fra det, der tidligere var kendt som satspuljen til social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet.

/ritzau/ak

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.