
De forskellige velfærdsområder hænger for dårligt sammen, regler og proceskrav stjæler medarbejdernes tid, og især udsatte borgere ender i komplekse forløb, det er tæt på umuligt at gennemskue. Det mener regeringen ifølge Politiken.
Innovationsminister Sophie Løhde (V) præsenterer derfor i dag sit bud på en løsning: En omfattende reform af den offentlige sektor med fire hovedspor, der skal udrydde tidsspilde, sikre bedre sammenhæng, udnytte ny teknologi og uddanne kompetente ledere.
- År for år for år har vi bygget lag på lag på lag af ny regulering og nye opgaver. Det har den konsekvens, at der er rigtig mange borgere, der oplever, at de får et usammenhængende forløb, fordi den offentlige sektor ikke på alle strækninger er bundet særlig godt sammen, siger Sophie Løhde.
- Det betyder på den ene side, at vi spilder rigtig mange ressourcer - menneskelige og økonomiske - og på den anden side betyder det, at vi ikke får skabt den fornødne kvalitet i den offentlige sektor, siger hun.
Det første af fire spor handler om at sikre mere tid til kerneopgaverne. Med dagtilbuds- og ældreområdet som førsteprioritet vil regeringen kulegrave alle velfærdsområder for at se, hvad medarbejderne bruger deres tid på – og hvad der med fordel kan droppes af regler og proceskrav. Både lokale, kommunale og regionale regler skal endevendes, og intet er helligt på forhånd, siger Sophie Løhde, der dog heller ikke vil pege på noget konkret, hun allerede nu er klar til at fjerne.
Det andet af de fire hovedspor handler om sammenhæng i den offentlige sektor, og her skal overgange mellem eksempelvis dagtilbud og skole have et eftersyn. Det tredje spor skal gøre den offentlige sektor tidssvarende, og så vil regeringen indføre såkaldt benchmarking som et centralt værktøj til at sammenligne, hvor dygtige regioner, kommuner og enkelte institutioner er til at løse opgaver.
I BUPL er formand Elisa Bergmann positivt stemt over for mindre 'meningsløs dokumentation', der i dag eksempelvis kan betyde, at der skal udfyldes '30 sider, hvis et barn har brug for en fysioterapeut'. Til gengæld er hun skeptisk over for offentlige sammenligninger.
- Det skal man være rigtig varsom med, for børnegrupperne er forskellige. Det vigtigste er tillid til fagligheden, og den er man med til udhule, hvis man sammenligner på institutionsniveau, siger hun.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.