dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Overgreb mod børn på opholdssted – nu lukker socialtilsynet stedet

Børn på opholdsstedet Take Care har filmet voldelige episoder med medarbejderne. Nu er opholdsstedet politianmeldt og beordret lukket fra den 8. november.
3. NOV 2021 14.50

En dreng bliver hevet ned af et sofabord og trukket ud af lokalet i benet.

En anden dreng er gået ud i køkkenet for at tage lidt mad. En medarbejder fortæller ham, at det må han ikke, skubber ham i brystet, og efter længere tids diskussion slår medarbejderen ud efter ham.

Det er indholdet af nogle af de videoer, flere børn og unge bosiddende på det private opholdssted Take Care nær Maribo på Lolland har filmet i løbet af året. De begyndte at filme, da de følte, de blev dårligt behandlet af nogle af stedets medarbejdere, skriver TV2 Øst.

Derfor besluttede børnene sig også for at underrette flere af deres hjemkommuner, Socialtilsyn Øst og politianmelde en medarbejder i august. Det fik Socialtilsyn Øst til at reagere.

- Vi er hen over sommeren blevet bekendt med en del episoder, hvor der har været voldelig adfærd fra nogle medarbejdere mod nogle af de her børn. Der har været henvendelser fra forskellige kommuner, som de unge har udvist stor mod til at kontakte og fortælle deres historie. Det har gjort, at vi har politianmeldt stedet og har valgt at trække deres godkendelse, siger Trine Stokholm, tilsynschef hos Socialtilsyn Øst.

Underretninger for næsten et år siden

Sagen begyndte i starten af året, da tre kommuner valgte at underrette socialtilsynet om bekymringer om vold og overgreb fra personalet. Det førte til, at Socialtilsyn Øst lavede en række opmærksomhedspunkter i tilsynsrapporten i marts.

Ifølge børnene fortsatte den hårdhændede behandling dog, og så tog de fat i deres mobiltelefoner. Over de næste måneder filmede de episoder med nogle af de medarbejdere, de synes, var for voldelige og uretfærdige.

- Det var nogle af pædagogerne, det gjaldt, ikke så mange, men der var nogle, der godt kunne være voldelige.

På hvilken måde?

- De skubbede os, slog os og skubbede os ind på værelserne på en måde, jeg ikke synes var retfærdig.

Sådan siger Maria, der selv har været anbragt på opholdsstedet. Maria er ikke hendes rigtige navn, men hendes identitet er redaktionen bekendt.

Syv kommuner har underrettet tilsynet

TV2 Øst har søgt aktindsigt i sagen hos tilsynet.

Udover Maria var der også flere andre, der følte sig uretfærdigt behandlet. Flere af dem har siden foråret henvendt sig til deres hjemkommuner, der efterfølgende underrettede Socialtilsyn Øst.

I alt har syv kommuner underrettet tilsynet i løbet af året. Københavns Kommune skrev blandt andet den 20. august, at en ung er blevet kaldt ”sorte fede neger”, og at en pædagog ”tog fat om halsen på den unge i cirka fire sekunder”.

Ligeledes har Slagelse Kommune den 1. september underrettet tilsynet, efter at en anbragt oplyste, ”at personalet har skubbet, truet med magtanvendelser og begået vold”.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.