dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Regeringen vil hjælpe visse udlændinge under uddannelse
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) og regeringen vil gøre vilkårene for udlændinge på visse uddannelser nemmere. (Arkivfoto).
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Regeringen vil hjælpe visse udlændinge under uddannelse

Hvis man som udlænding er under uddannelse som eksempelvis læge eller sosu-assistent, bør man have mulighed for at blive i Danmark. Regeringen på vej med lovforslag.

Det skal fremover være nemmere for en ung thailandsk kvinde, som læser til social- og sundhedsassistent, at blive i Danmark i stedet for at miste opholdstilladelsen.

Det mener regeringen, der vil fremsætte et lovforslag, som giver udlændinge, der står til at skulle forlade Danmark, mulighed for at blive i landet, hvis de er optaget på eller er i gang med en uddannelse inden for et fagområde med mangel på arbejdskraft. Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

Lovforslaget om en såkaldt ny uddannelsestilknytningsordning er eksempelvis målrettet udlændinge, som er ved at uddanne sig til sosu-assistent, kok, tømrer, læge, sygeplejerske eller it-ingeniør.

- Det er vigtigt for mig, at regeringen fører en stram udlændingepolitik. Samtidig er det en kendt sag, at vi har mangel på arbejdskraft. Særligt i sundhedssektoren, siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i pressemeddelelsen.

- Derfor mener jeg, at det er sund fornuft, at vi nu indfører en ordning, der giver mulighed for, at for eksempel en ung thailandsk kvinde, der læser til social- og sundhedsassistent eller -hjælper, fortsat kan opholde sig i landet, siger ministeren, der tilføjer, at ordningen vil omfatte "en relativt lille gruppe".

Positivliste

Hvilke uddannelser, som skal give udlændinge mulighed for at fortsætte deres ophold i Danmark, vurderes ud fra de jobfunktioner, der fremgår af de såkaldte positivlister. Listerne er lister over job inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) mener som sin kollega, at en sådan ordning giver god mening.

- Det giver simpelthen ikke mening, at vi fortæller en sygeplejerskestuderende, som vi har hårdt brug for, at han eller hun må forlade landet, mens køen til skadestuen vokser, siger hun.

Hvis det står til regeringen, skal ordningen træde i kraft 1. juli i år. De nye regler skal også gælde for de udlændinge, som har mistet deres opholdstilladelse i perioden fra 1. juli 2020 til 1. juli 2024.

I sidste måned indgik regeringen og en række partier en aftale, så op mod 1000 sosu-hjælpere fra tredjelande, altså lande uden for EU, skal have nemmere ved at få job i Danmark.

Konkret betyder den aftale, at man udvider positivlisten for faglærte med sosu-hjælpere. Sygeplejersker og sosu-assistenter står allerede på listen.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.