dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Rejsehold, videovejledning og tidsstudier skal forbedre jobindsatsen
Jobcentret i Aabenraa vil de kommende tre år afprøve en række ændringer, som forhåbentlig vil forbedre jobindsatsen.
Foto: Claus Thorsted/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Aabenraa:
Rejsehold, videovejledning og tidsstudier skal forbedre jobindsatsen

Treårigt projekt er netop skudt i gang på jobcentret i Aabenraa, som fik aflyst frisættelse, men alligevel gik videre.

AABENRAA: Over halvdelen af landets kommuner lagde i 2022 billet ind på at blive en af i alt fire kommuner, som kunne få en velfærdsaftale og blive frisat på beskæftigelsesområdet.

Aabenraa var en af de fire, som blev valgt - sammen med Greve, Hillerød og Silkeborg.

Men så kom der folketingsvalg og ny regering, og i september fik de fire kommuner besked om, at de alligevel ikke skulle frisættes. Planerne var blevet overhalet af en ekspertgruppe, som inden sommer 2024 skal komme med forslag til fremtidens beskæftigelsesindsats med mere frihed til kommunerne, lød det fra regeringen.

Aabenraa valgte imidlertid at fortsætte med de mange tanker, som var gjort i ventetiden. Derfor har jobcentret netop skudt gang i sin egen velfærdsaftale, som de næste tre år skal definere udviklingen på beskæftigelsesområdet i kommunen.

Egne regler til eftersyn

Efter regeringens afslag på at blive frisat fra lovgivningen har kommunen i stedet valgt at se indad på egne regler og praksis. Men det ændrer ikke på relevansen af projektet, mener Dorrit Knudsen (S), formand for arbejdsmarkedsudvalget.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil se afbureaukratisering og frisættelse i ekspertgruppens udspil til Fremtidens Beskæftigelsesindsats, og med velfærdsaftalen tror jeg på, at vi allerede er flere skridt foran, siger hun.

De første fire prøvehandlinger er trådt i kraft fra nytår, og løbende vil nye komme til eller ændres, udgå eller overgå til drift, efterhånden som resultaterne viser sig.

De fire første prøvehandlinger er:

  • Rejsehold på sygedagpengesager: Med oprettelsen af et rejsehold på sygedagpengeområdet bliver virksomhederne i endnu højere grad en del af løsningen. Det omfatter tidlig kontakt mellem arbejdsgiver og den sygemeldte, og samtalerne afholdes - i den udstrækning, det er muligt - på virksomheden.
  • Flere og bedre småjobs: En af reformkommissionens store anbefalinger var flere løntimer. Dette sættes i fokus ved at tænke bredere og bedre. Hvordan sikres det rette match? Den rigtige timing? Og kan vi skabe flere småjob? Prøvehandlingen vil bestå af flere små initiativer.
  • Videovejledning om ret og pligt: Den første samtale med borgere indledes ikke længere med slavisk gennemgang af rettigheder og pligter, men giver i stedet plads til, at medarbejderne kan møde borgerne, hvor de er.
  • Tidsstudie – muligheder for mindre bureaukrati: Ved at deltage i et tidsstudie, som KL stod i spidsen for i foråret 2023, har kommunen fået spændende indsigt i, hvor lang forberedelse, samtale og efterbehandling der er på de forskellige sagskategorier. Den indsigt vil i løbet af foråret blive brugt til at skabe små prøvehandlinger med det formål at opnå en bedre balance mellem administrative timer og den tid, der bruges sammen med borgeren.

Projektet i Aabenraa løber til udgangen af 2026.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.