Risikoen for at få færre penge udbetalt som kontanthjælpsmodtager svinger en hel del fra kommune til kommune.
Således er adressen afgørende for, hvad konsekvensen lyder, hvis man eksempelvis bliver væk fra aktivering eller ikke får søgt nok ledige stillinger. Det viser en gennemgang af kommunernes praksis, som Dansk Arbejdsgiverforening har foretaget.
I gennemsnit sanktioneres knap hver fjerde - 23 pct. - af alle jobparate kontanthjælpsmodtagere i hele landet. Men der er store udsving fra kommune til kommune.
Lemvig topper listen. Her oplevede næsten halvdelen, 47,8 pct., af de jobparate kontanthjælpsmodtagere sidste år at blive trukket i kontanthjælpen, da de ikke rettede sig efter jobcentrets henstillinger.
Furesø ligger i bunden med 2,4 pct.
Pisken virker - men bør bruges med omhu
Hos Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, KORA, vurderer professor og programleder Jacob Nielsen Arendt, at sanktioner af ledige virker. Han bakkes op af chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening, Jørgen Bang-Petersen.
- Vi er meget forundrede over, at ikke alle kommuner bruger sanktionerne mere effektivt. Vi ved, at de virker - både i forhold til den enkelte, men også mere generelt som forebyggelse blandt alle ledige, siger han ifølge Jyllandsposten.
Flere af de kommuner, der ligger i bunden af listen, medgiver over for Agenda, at de kunne sanktionere mere.
I konkrete tilfælde kan der dog også være fornuftige overvejelser bag at undlade en sanktion. Det påpeger Helle Linnet, der er formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer, over for Jyllands-Posten:
- Hvis et træk i kontanthjælpen betyder, at der ikke er til huslejen og kommunen skal ud og lede efter en anden bolig, kan det godt være fornuftigt at overveje at undlade en sanktion, siger hun til avisen.
Se et interaktivt kort over, hvor meget alle landets kommuner sanktionerer, og download en KORA-rapport om emnet her.
dc / Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.