dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Evaluering:
Tålmodighed gavner ledige med psykiske problemer

Næstved Kommune har sammen med distriktspsykiatrien afprøvet en særlig indsats for borgere med moderate diagnoser.

NÆSTVED / SJÆLLAND: Det gavner ledige borgere med psykiske vanskeligheder, når jobcentret og socialpsykiatrien samarbejder om at få dem i beskæftigelse eller uddannelse.

Det viser en netop offentliggjort evaluering fra Vive af projektet ”På vej til arbejde”, som Næstved Kommune og Psykiatrien Region Sjælland gennemførte sammen fra 2017 til 2021.

- Borgerne har generelt ikke haft den store tiltro til jobcentret efter mange års ledighed og skuffelser. I projektet har de været fri fra pres, og de har fået tilbudt et helle fra de krav, systemet stiller. De krav, der skulle stilles, har borgerne skullet stille selv, fortæller Casper T. Nørby-Jæger, der som jobformidler i Center for Arbejdsmarked har været tilknyttet projektet.

Mellem to stole

Formålet med projektet har været at udvikle en recovery-orienteret beskæftigelsesindsats henvendt til aktivitetsparate borgere med psykiske vanskeligheder, som ikke har fået tilstrækkelig hjælp i den almindelige jobcenterindsats og det kommunale beskæftigelsessystem, men som samtidig ikke har så svære lidelser, at de er behandlingskrævende i den regionale behandlingspsykiatri.

- Det er borgere, der er "faldet ned mellem to stole", og som vi tidligere ikke har kunnet hjælpe på samme måde. Med projektet har borgerne gennemgående haft kun én kontaktperson, og fokus har været på den enkelte borgers ønsker og ressourcer, fortæller forkvinde for Beskæftigelses- og Rekrutteringsudvalget, Charlotte Roest (S).

- Mange af borgerne har faktisk ikke haft drømme, fordi det var for farligt. Vi har hele tiden understøttet det, borgerne var i lige her og nu. Vi har kunnet møde borgerne med paraderne nede, og vi har ikke haft en bagkant. Det afgørende har også været fleksibiliteten, og at vi havde mulighed for at tilpasse os, supplerer Casper T. Nørby-Jæger.

Ressourcekonsulenter

Det centrale i projektet har været at afprøve ressourcekonsulenten som helt ny funktion. Derfor blev der ansat fire ressourcekonsulenter i Jobcenter Næstved med forskellige baggrunde. De har haft den koordinerende og støttende indsats i projektet og har haft adgang til sparring med den regionale behandlingspsykiatri og den kommunale socialpsykiatri.

- Den tætte dialog har virket og været afgørende for borgerne. De har haft en meget positiv oplevelse af indsatsen og har været meget glade for, at der gennemgående har været en kontaktperson i jobcentret. Det har givet motivationen til at komme i arbejde eller i gang med en uddannelse. Der er ingen tvivl om, at det giver noget livskvalitet at være en del af et fællesskab og det at føle sig værdsat og anerkendt, siger Charlotte Roest.

Udover ressourcekonsulenterne har borgerne i projektet været tilknyttet en jobkonsulent, som har haft ansvaret for at skabe kontakt til en virksomhed eller uddannelsesinstitution med henblik på at hjælpe borgeren på vej tilbage til arbejdsmarkedet. Og sagsbehandlere har taget sig af myndighedsarbejdet.

Svært at afgrænse

Et af de vigtigste mål med projektet har været at få ledige med psykiske vanskeligheder i beskæftigelse eller uddannelse, inden de fik behov for psykiatrisk behandling - og dermed på sigt at kunne aflaste psykiatrien.

Det har dog vist sig at være udfordrende at afgrænse målgruppen og dermed henvise de rigtige borgere til projektet. Nogle af de henviste borgere havde mere omfattende problematikker end forventet – eksempelvis misbrugs- eller fysiske helbredsproblemer - som forhindrede dem i at gennemføre. Målgruppen blev derfor justeret undervejs til at omfatte borgere med moderate til mellemsvære psykiske problematikker.

Evalueringen viser derfor, at kun 148 ud af de i alt 195 borgere, der startede op i indsatsen, har gennemført egentlige forløb. De resterende er blevet afsluttet før tid.

Ud af de 148 har 35 procent haft lønnede timer og/eller været i uddannelse målt fra opstarten af deres forløb til og med udgangen af 2021, hvor projektet blev afsluttet. Det resultat lever op til projektets mål om, at mindst 20 procent af borgerne ville opnå ordinær beskæftigelse (lønnede timer på deltid eller heltid), og mindst 15 procent ville komme i uddannelse.

Kommunen har siden projektets afslutning videreført nogle af metoderne, eksempelvis de motiverende samtaler og fokus på den enkeltes ønsker og ressourcer. Men den håndholdte indsats i jobcentrene koster, og det kan beskæftigelsesområdet ikke løfte alene, lyder det fra kommunen.

Projektet har modtaget 9,4 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond.

Læs mere om Vives evaluering og find rapporten her.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.